Foto: F64
Iekšējais drošības birojs (IDB) pērn uzsācis kriminālprocesu par iespējamu apsardzes sertifikāta viltošanu Valsts policijā (VP), ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Birojs plašus komentārus nesniedz, bet raidījuma rīcībā esošā informācija ļauj secināt, ka krimināllieta varētu būt saistīta ar mācību centra "Olimpus" darbinieku Rentātu Vorslavu, kurš ar policijas amatpersonu palīdzību varētu būt nodrošinājis apsargu sertifikātus cilvēkiem, kas paši eksāmenu nebūtu nokārtojuši.

Interviju raidījumam sniedza Oļegs (vārds mainīts), kurš pirms pieciem gadiem ar Vorslava palīdzību nokārtoja eksāmenu. Oļegs stāsta, ka bija samaksājis Vorslavam 250 latus (376 eiro). Pēc tam praktiskajā eksāmenā, kur citiem nācies demonstrēt tuvcīņas paņēmienus, viņam nekas neesot bijis jādara. "Tie, kuri bija samaksājuši aploksnē naudu, bija atzīmēti ar sarkanu pildspalvu. Vienkārši vajadzēja pienākt pie trenera, nosaukt uzvārdu, un tev uzreiz ielika zīmogu", stāsta Oļegs. Līdzīgā manierē viņš kārtojis arī teorētisko eksāmenu.

Pēc kāda laika Oļegs Valsts policijā saņēma savu apsarga sertifikātu. Uz tā ir toreizēja eksaminācijas komisijas priekšsēdētāja Guntara Marķitāna paraksts. Sazvanīts, Marķitāns, kurš tagad vada VP Rīgas reģiona pārvaldi, norāda – eksāmenos nav piedalījies, tikai parakstījis uz viņa galda nonākušos sertifikātus.

Raidījumā aptaujātie min, ka eksāmenu kārtošanā bija palīdzējis kāds vīrs vārdā Arvīds. Vairāku cilvēku teiktais ļauj secināt, ka tas bija Arvīds Vorslavs – Renāta tēvs un direktors mācību centrā "Olimpus", kas piedāvā tuvcīņas kursus topošajiem apsargiem. Viņš izsniedzis dokumentus, un eksāmena laikā atradies eksaminācijas zālē.

Pats Arvīds Vorslavs raidījuma žurnālistiem šos apgalvojumus nenoliedz, bet uzstāj, ka neko nelikumīgu nebija darījis. Renāta Vorslava sieva Vladlena Vorslava telefonsarunā apgalvo, ka viņas vīrs slēpjas gan no policijas, gan no kolēģiem.

Raidījumam nav zināms, kuras policijas amatpersonas varētu būt iesaistītas šo eksāmenu kārtošanā. Galvenās Kārtības policijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Lauris Arājs raidījumam pauž, ka bija saņēmis informāciju par iespējamām nelikumībām un to nodevis tālāk. Viņš atzīst arī, ka ir cilvēki, kuru pienākumos vairs neietilpst darbs ar apsargu eksāmeniem: "Ir cilvēki, ko izslēdzām no šī pasākuma, jo kaut kāda ēna uz viņiem varētu būt kritusi". Arājs stājās amatā pērn rudenī – nomainot no amata atstādināto Arvilu Feierābendu, kuru tur aizdomās par kukuļošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!