Foto: LETA
Kratīšana uzņēmēja Māra Martinsona ofisā, ko trešdien veica Ekonomikas policija, ir saistīta ar Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansētu projektu viņam daļēji piederošajā cauruļu ražotnē SIA "Evopipes" Jelgavā, jo pastāv aizdomas par fondu naudas izkrāpšanu, ceturtdien vēsta portāls "Pietiek.com", atsaucoties uz tā rīcībā esošu informāciju.

Pārdaugavā, kur atrodas Martinsona firma "Moduls-Rīga" un vēl citi uzņēmumi un kur trešdien policija veica procesuālās darbības, reģistrēta arī SIA "Evopipes" juridiskā adrese. "Evopipes" attīstības departamenta vadītājs Oļegs Ļamovs portālam apstiprinājis, ka kratīšana veikta arī šinī uzņēmumā. "Varu tikai pateikt, ka tā saistīta ar realizētu Latvijas investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) projektu ar ES līdzfinansējumu, no kura mēs jau esam atteikušies, tādēļ kratīšanai nebija pamata," portālam "Pietiek" sacījis Ļamovs. No tālākiem komentāriem viņš atteicies.

Portāls vēsta, ka SIA "Evopipes" 2009. gada 14. jūnijā noslēdza līgumu ar LIAA par projekta "Jaunu produktu un tehnoloģiju ieviešana plastmasas cauruļu elektroinstalācijām ražošanā" realizāciju. Par ES līdzfinansējumu uzņēmumam saskaņā ar līgumu bija jāiepērk jauna un inovatīva produktu ražošanas līnija, ar ko ražot inovatīvas caurules elektroinstalācijas kabeļu aizsardzībai.

Trīs iepirkumos 2009., 2010. un 2011. gadā par kopējo summu 5 272 850 miljoni eiro (aptuveni 3,6 miljoni latu) "Evopipes" iepirka iekārtu bloku plastmasas cauruļu elektroinstalācijām ražošanai, vēsta portāls, atsaucoties uz Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) informāciju. Piegādātāji par 2,8 miljoniem eiro bijusi vācu "Unicor GmbH" un poļu "Riveroir Liability Company" - par kopumā 2,4 miljoniem eiro.

Portāls norāda, ka 2009. gadā, kad "Evopipes" tika pie LIAA administrētajiem ES fondu miljoniem, ekonomikas ministra amatā bija "Vienotības" (tolaik "Jaunā laika" (JL)) politiķis Artis Kampars. Martinsons iepriekš 2006. gadā JL bija oficiāli ziedojis 10 000 latu. Ar šo politisko spēku Martinsonu cieši saista arī par "Vienotības" finanšu piesaisti ilgstoši atbildīgais Edgars Jaunups, jo Martinsons ir viņa vadītā basketbola kluba "VEF Rīga" valdes loceklis un caur saviem uzņēmumiem arī ģenerālsponsors, vēsta portāls. Par VEF Rīga sponsoru 2009. gadā, kad tika saņemta zaļā gaisma ES fondu naudas apguvei, kļuva arī "Evopipes" , secinājis portāls.

Portāls norāda, ka naudas lietas Martinsonu saista arī ar esošo Rīgas domes vadību. Viņš jau gadiem tiekot piesaukts kā kontaktpersona, ar kuru jārunā par lieliem valsts un pašvaldības iepirkumiem, vēsta portāls. Viņam daļēji piederošā būvfirma "Moduls Rīga" ieguvusi miljonu vērtus pasūtījumus no Rīgas domes.

Jau vēstīts, ka kratīšana trešdien notika Āgenskalna ielā 33, kur ir "Moduls Rīga" birojs. Tas pieder Latvijas pilsonim Harijam Seratinskim (53,38%) un Krievijas pilsonim Aleksandram Abarinovam (47,62%). Abi īpašnieki ir arī valdes locekļi, valdē darbojas arī Māris Martinsons. Savukārt "Moduls Rīga" noliktava atrodas Kuldīgas ielā 51.

Āgenskalna ielā 33 ir arī "Moduls Interjers" juridiskā adrese. Šis uzņēmums dibināts 2007.gadā, pašlaik tas pieder "MM Investīcijas" (30%), "Modulex Invest" (40%) un Jurijam Zinkevičam (30%). "Moduls Interjers" valdē darbojas Latvijas pilsoņi Juris Zinkevičs (valdes priekšsēdētājs) un Māris Martinsons, ka arī Krievijas pilsonis Aleksandrs Abarinovs.

"MM Investīcijas" savukārt 100% pieder Šveices pilsonim Mārcim Martinsonam, bet "Modulex Invest" pieder Mārim Martinsonam (10%) un Vācijā reģistrētajam uzņēmumam "Modulex GmbH Elektro-und Lichttechnische Erzeugnisse" (90%).

Tāpat Āgenskalna 33 atrodas 2004.gadā dibinātais uzņēmums "Moduls Invest", kurš pieder "Modulex GmbH Elektro-und Lichttechnische Erzeugnisse" (90%) un Mārim Martinsonam (10%). Uzņēmuma valdē ir Krievijas pilsoņi Aleksandrs Abarinovs un Grigorijs Rozencvets. Šajā adresē reģistrēts arī pērn dibinātais uzņēmums "Moduls Invest Būvniecība", kas pilnībā pieder "Modulex Invest" un kurā valdē darbojas Anna Verhoustinska.

Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā "Delfi" pārliecinājās, ka šī gada maija beigās "Moduls Interjers" atzīta par uzvarētāju 25 miljonus latu vērtā "Rīgas satiksmes" iepirkumu konkursā par iekārtu un materiālu piegādi elektrosaimniecības vajadzībām.

Savukārt "Moduls-Rīga" maijā uzvarējis teju miljonu latu vērtā Valsts reģionālās attīstības aģentūras iepirkumā par automātisko ugunsdzēsības sistēmu uzstādīšanu pašvaldību vispārējās izglītības iestādēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!