Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Kriminālpolicijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē sākts kriminālprocess saistībā ar bijušā "Skonto" uzņēmumu grupas saimnieka un bijušā miljonāra Gunta Indriksona darbībām, mēģinot izvairīties no kreditoriem, vēsta portāls "Pietiek.com".

Portāls, atsaucoties uz viņu rīcībā esošiem dokumentiem, norāda, ka kriminālprocess sākts par Indriksona un citu trešo personu, iespējams, pretlikumīgām darbībām, veicot izmaiņas uzņēmumu SIA "Hobi Latgale" un SIA "Skonto FC" kapitālā.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka saskaņā ar SIA "Hobi Latgale" pamatkapitāla palielināšanas noteikumiem kapitālu bijis iespējams palielināt, veicot iemaksu skaidrā naudā, vēsta portāls. "Pietiek.com" raksta, ka kriminālprocesa ietvaros nopratinot ārzonas uzņēmuma "Lero Aeroholdings Limited" pilnvaroto pārstāvi Vitu Liberti noskaidrots, ka kapitāla palielināšana notikusi uz vienošanās pamata - savstarpēji dzēšot parādsaistības, kas, kā uzskata izmeklētāji, pēc savas būtības ir pretrunā ar pamatkapitāla palielināšanas noteikumiem.

Atbildot uz kriminālprocesa ietvaros nosūtīto pieprasījumu, Uzņēmumu reģistrs paskaidrojis, ka, pērn 2. septembrī pieņemot lēmumu par SIA "Hobi Latgale" pamatkapitāla palielināšanu, izvērtēta izziņa, ko parakstījis uzņēmuma valdes loceklis, Gunta Indriksona dēls Kaspars Indriksons un kura apliecinājusi, ka jaunais dalībnieks kapitāla palielināšanu esot veicis, izdarot iemaksu skaidrā naudā sabiedrības kasē, vēsta portāls. "Turklāt arī Uzņēmumu reģistrs savā atbildē apstiprinājis faktu, ka konkrētajā gadījumā pamatkapitāla palielināšana nav notikusi atbilstoši palielināšanas noteikumiem," raksta portāls.

"Kā redzams no lietā esošajiem materiāliem, pamatkapitāla palielināšanas faktiskie apstākļi ir atklājušies tikai kriminālprocesa ietvaros, jo pārējās instancēs, pieņemot lēmumus par kapitāla palielināšanas likumību, ņēma vērā Uzņēmumu reģistram iesniegtos dokumentus, kas apliecina, ka kapitāls tiks apmaksāts skaidrā naudā. Analizējot augstāk minētos faktus, izmeklēšanai rodas pamatotas aizdomas par to, ka SIA "Hobi Latgale" valdes loceklis K.Indriksons ir maldinājis un sniedzis nepatiesas ziņas Uzņēmumu reģistram, uz kuru pamata tika pieņemts Uzņēmumu reģistra lēmums, par pamatkapitāla palielināšanu," atzinis Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes izmeklētājs, vēsta portāls.

Uzņēmējs Gundars Porietis, pēc kura iesnieguma sākts kriminālprocess, un zvērināta tiesu izpildītāja Helga Rūtena savās liecībās arī norādījuši, ka Guntis Indriksons, uzsākot neskaitāmās tiesvedības un nepārtraukti pārsūdzot tiesas pieņemtos lēmumus, faktiski kavējot parāda piedziņas procesu, kā arī realizējot noziedzīgas shēmas, lai pretlikumīgi palielinātu SIA "Hobi Latgale" pamatkapitālu, faktiski radījuši situāciju, ka pašlaik parādu piedzīt ir neiespējami. Par to raksta portāls.

"Pietiek.com" jau informējis, ka Indriksons kādam nezināmiem īpašniekiem piederošam Kipras ofšoram "Lero Aeroholdings Limited" parādā palicis vairāk nekā 73 miljonus latu, un līdz ar to šī ārzonas firma Latvijā sākusi uzstāties kā Indriksona lielākais kreditors.

Uz šīs parādsaistības apliecinošu dokumentu pamata Kipras ārzonas kompānija – kas, kā liecina portāla rīcībā esoša neoficiāla informācija, patiesībā varētu būt cieši saistīta ar pašu Indriksonu vai viņa ģimenes locekļiem – nodarbojas ar kādreizējā miljonāra atlikušo īpašumu un kapitāldaļu pārņemšanu, šādā formāli likumīgā veidā pārējiem Indriksona kreditoriem atstājot tikai niecīgu daļiņu no summām, uz ko tie pretendē.

Indriksons sarunā ar "Pietiek.com" bijis ļoti lakonisks: "Nezinu nekādas nianses. Viss ar juristiem jārunā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!