Foto: LETA
Bijušā "Latvijas Dzelzceļa" vadītāja Uģa Magoņa advokāts Jānis Rozenbergs piektdien lūdza Limbažu rajona tiesu atcelt un grozīt vairākus viņa klientam noteiktos drošības līdzekļus, tostarp samazināt Magonim noteikto 400 000 eiro drošības naudu līdz 200 000 eiro, bet pārējo daļu atmaksāt tās iemaksātājam.

Jau vēstīts, ka Magonim 400 000 eiro drošības nauda tika piemērota 2015. gada 15. oktobrī. Drošības naudu iemaksāja viņa sieva, kura, pēc Rozenberga tolaik sacītā, to bija aizņēmusies no vairākām personām. Magonis, kurš tika aizturēts tā paša gada augusta sākumā, pret drošības naudu tika atbrīvots no apcietinājuma.

Magoņa advokāts Rozenbergs piektdien Limbažu rajona tiesā arī pieteica lūgumu par drošības līdzekļu atcelšanu un grozīšanu Magonim.

Advokāts sacīja, ka viņa aizstāvamajam piemēroti vairāki drošības līdzekļi – drošības nauda, aizliegums izbraukt no valsts un aizliegums tikties ar Osinovski.

Rozenbergs lūdza tiesu atcelt drošības līdzekli – aizliegumu tikties ar Osinovski, jo kriminālprocesa laikā abas personas tiesas zālē atrodas blakus, kā arī pēdējā laikā viss norāda, ka drošības līdzeklis nav nepieciešamas procesa iztiesāšanas nodrošināšanai.

Rozenbergs norādīja, ka šis lūgums ir tikai par tikšanos ar Osinovski, bet ne par tikšanos ar citām personām.

Advokāts lūdza arī atcelt drošības līdzekli – aizliegumu izbraukt no valsts.

Prokurore Evita Masule, runājot par drošības līdzekļa maiņu, sacīja, ka piekrīt, ka aizliegums izbraukt no valsts un aizliegums tikties ar noteiktām personām ir atceļams, jo līdz šim Magonis nekad nekādā veidā nav pārkāpis noteiktos ierobežojumus.

Taču drošības naudas samazināšana būtu noraidāma, lai nodrošinātu, ka Magonis arī turpmāk neizvairītos no tiesas, ja tiesa atceltu aizliegumu izbraukt no valsts un aizliegumu tikties ar noteiktām personām.

Jau vēstīts, ka piektdien Limbažu rajona tiesa sāka skatīt krimināllietu, kurā uz apsūdzēto sola sēdies bijušais valsts kapitālsabiedrības vadītājs Uģis Magonis un Igaunijas uzņēmējs Oļegs Osinovskis.

2017. gada 4. aprīlī lietu sākotnēji saņēma Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa. Tās tiesnese Ināra Janēviča 2017. gada 5. aprīlī lēma lietu nosūtīt pēc piekritības Limbažu rajona tiesai. Janēviča nolēmusi lietu nosūtīt uz Limbažu rajona tiesu, jo Magonim inkriminētais noziegums tika pārtraukts Salacgrīvas novadā.

Tāpat jau ziņots krimināllietā pie kriminālatbildības saukts bijušais VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) valdes priekšsēdētājs par 499 500 eiro pieņemšanu no privātpersonas saistībā ar LDz meitas uzņēmuma SIA "LDz ritošā sastāva serviss" iepirkumu.

Krimināllikums par kukuļa lielā apmērā pieņemšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona paredz sodu – brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Savukārt privātpersona Osinovskis pie kriminālatbildības saukta par 500 000 eiro piedāvāšanu un minēto 499 500 eiro nodošanu minētajai valsts amatpersonai par lēmuma pieņemšanu juridiskās personas – ārvalstu uzņēmuma – interesēs.

Krimināllikumā paredzētais sods ir brīvības atņemšana līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Izskatot krimināllietu, tiesa lems jautājumu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai.

Neilgi pirms tiesas sēdes sākuma piektdien tiesā ieradās viens no apsūdzētajiem – igauņu uzņēmējs Osinovskis. Viņš īsā komentārā žurnālistiem norādīja, ka uz procesu skatās divējādi. "Pirmkārt, es negribēju te atrasties, neviens negribētu. Nekā laba te nav, bet vismaz labi, ka procesa iztiesāšana sākusies, un cerams, ka ātri beigsies," sacīja Osinovsksis.

Tāpat viņš pauda, ka ar šo procesu visiem nepieciešams "atjaunot savu reputāciju" – gan viņam, gan valdībai. Uzņēmējs sacīja, ka, viņaprāt, tiesas procesam jābūt caurspīdīgam, un papildināja, ka savu vainu viņam inkriminētajos noziegumos neatzīst. Plašāk viņš to nekomentēja, norādot, ka sākumā viņa pozīcija jādzird tiesai. Osinovska advokāte Jeļena Kvjatkovska piekrita viņas klienta viedoklim, vienlaikus piemetinot, ka šodien slēgtu tiesas sēdi nelūgs.

Uz sēdi divu advokātu – Vara Klotiņa un Jāņa Rozenberga – pavadībā ieradās arī bijušais "Latvijas Dzelzceļa" priekšnieks Uģis Magonis. Viņš komentārus sniegt nevēlējās, bet norādīja, ka vainu viņam izvirzītajās apsūdzības neatzīst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!