Foto: Valsts policija

Ceturtdien kāds vīrietis sava radinieka dzīvoklī atradis granātai līdzīgu priekšmetu un nezinot, ko darīt ar savu atradumu, pats personīgi nogādājis to Valsts policijas (VP) Preiļu iecirknī, portālu "Delfi" informēja VP.

Notikuma vieta nekavējoties tika norobežota un uzreiz izsaukti Nacionālo bruņoto spēku (NBS) sapieri, kuri pārbaudes rezultātā konstatēja, ka konkrēta granāta nav spradzienbīstama. Incidentā neviens nav cietis.

Likumsargi gan norāda, ka šāda rīcība ir ne tikai nepareiza, bet arī ļoti bīstama, jo apdraudēta bija gan paša granātas nesēja, gan arī citu cilvēku dzīvības.

Neskatoties uz to, ka kopš Otrā pasaules kara ir pagājuši vairāki desmiti gadu, joprojām, piemēram, rokot zemi, var atrast nesprāgušo munīciju. Policija skaidro, ka atradums ārēji var izskatīties sarūsējis, bet tas nenozīmē, ka tas vairs nav bīstams. Tas joprojām ir pilnā gatavībā, un var uzsprāgt jebkurā brīdī, brīdina VP. Visbiežāk tieši dārza un lauksaimniecības darbu laikā ir liela varbūtība, ka traktora arkls vai lāpsta atdursies pret sprādzienbīstamu priekšmetu.

Likumsargi informē, ka pastāv gadījumi, kad, nevēloties pazaudēt laiku, gaidot sapierus, cilvēki lemj paši izņemt lādiņus, mēģina tos kolekcionēt savā dzīvesvietā vai pat personīgi nogādāt atradumu policijā.

VP atgādina, ka, atrodot pat tikai vienu nesprāgušu munīcijas vienību, nekavējoties jāziņo par to policijai, zvanot uz tālruņa numuru 110 vai 112 un jāsniedz atrastā priekšmeta raksturojums. Savukārt policisti, ierodoties notikuma vietā, norobežos teritoriju un sazināsies ar NBS Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas sapieriem, kas atbrauks, lai neitralizētu atrastos sprādzienbīstamus priekšmetus.

NBS iesaka neaiztikt, nemēģināt izjaukt un nepārvietot atrastos sprādzienbīstamos priekšmetus, kā arī norobežot vietu, kur atrasts bīstamais priekšmets.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!