Foto: DELFI

Rīga, 18.dec., LETA. Prokuratūra nodevusi Preiļu rajona tiesai krimināllietu, kurā divi vīrieši apsūdzēti par balsu pirkšanu kādas partijas labā pērn notikušajās Saeimas vēlēšanās, informēja prokuratūra.

Prokuratūra šodien izplatījusi preses paziņojumu, kur minētie apstākļi faktiski atbilst iepriekš aprakstītajam 8. jūlija lēmumam par saukšanu pie kriminālatbildības. Prokuratūras preses pārstāve Kristīne Sutugina apsūdzēto vārdus un to, kuras partijas labā balsis pirktas, neatklāja, taču apstiprināja, ka lēmums par saukšanu pie kriminālatbildības pieņemts 8. jūlijā.

Aģentūras LETA rīcībā esošajā 8. jūlija lēmumā par Fjodora Martinova saukšanu pie kriminālatbildības teikts, ka Rožupes pagastā dzīvojošais Fjodors Martinovs 2014.gada rudenī pirms oficiālās 12.Saeimas vēlēšanu dienas Līvānu novada Rožupes pagastā pēc Anatolija Sproges piedāvājuma vienojās, ka Martinovs atradīs cilvēkus, kuri par naudas atlīdzību vai spirtu būtu ar mieru nobalsot vēlēšanās par 11.sarakstu - partiju "Saskaņa" - un izdarīs plus atzīmi pretī kandidāta Andreja Elksniņa uzvārdam.

Apsūdzība uzskata, ka Martinovs pierunāja un saņēma četru cilvēku piekrišanu par mantisku atlīdzību nobalsot vēlēšanās par 11.sarakstu.

Sproge un Martinovs vienojušies, ka Sproge atvedīs šīs personas uz balsošanas iecirkni. Vēlēšanu dienā Sproge ar kādam uzņēmumam piederošu mikroautobusu atveda uz Rožupes kultūras namā izvietoto iecirkni Martinovu un četrus vēlētājus, teikts apsūdzībā.

Kad Martinovs un četri vēlētāji atgriezās pēc balsošanas un uzrādīja Sprogem atlikušos balsošanas biļetenus kā apliecinājumu, ka viņi balsojuši par 11.sarakstu, Sproge kā atlīdzību katram no viņiem samaksāja pa desmit eiro, teikts lēmumā par saukšanu pie kriminālatbildības. Pēc tam Sproge un Martinovs aizbraukuši un pēc pusstundas atveduši uz autobusa pieturu vienu litra pudeli ar neatšķaidītu spirtu, kuru Sproge nodevis Martinovam, bet tas vēlāk sadalījis starp diviem nobalsojušajiem vēlētājiem.

Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā atrodamā informācija liecina, ka Rožupes kultūras namā tieši Elksniņš no visiem "Saskaņas" deputāta kandidātiem saņēmis vislielāko plusu skaitu - 12, bet svītrojumu viņam nebija. Elksniņš tika ievēlēts 12.Saeimā.

Pats Elksniņš apgalvoja, ka lieta par iespējamo balsu pirkšanu patiesībā esot saistīta ar partiju "Vienotība", nevis "Saskaņu", bet vēlamo liecību panākšanai par tām esot maksāts. Vēlāk arī viena apsūdzētā advokāts apgalvoja, ka klientam nezināmi cilvēki samaksājuši naudu, par ko ieguvuši viņam izsniegtus procesuālos dokumentus. Tāpat šim apsūdzētajam esot norādīts, ka viņam jāmaina iepriekšējās liecības, ka balsis pirktas "Vienotības" labā, uz liecībām, ka balsis pirktas par labu "Saskaņai".

Ņemot vērā iepriekšminēto šobrīd, nav zināms, vai lēmumā par lietas nodošanu tiesai minēts, ka balsis tika pirktas Elksniņa labā vai tomēr saistīta ar "Vienotību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!