Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Ģenerālprokuratūrai krimināllietas materiālus, rosinot sākt kriminālvajāšanu pret Rīgas apgabaltiesas tiesnesi par kukuļņemšanu un kukuļa piesavināšanos, bet pret kādu uzņēmēju par kukuļdošanu.

Iepriekš jau vairākkārt ziņots, ka ierosināts kriminālprocess par Rīgas apgabaltiesas tiesneses Ivetas Bērziņas iespējamiem likumpārkāpumiem. TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka Bērziņa likumsargu uzmanības lokā nonākusi saistībā ar aizdomām par kukuļa pieņemšanu no afgāņu izcelsmes uzņēmēja Gulama Mohameda Gulami.

Kā portālu "Delfi" informēja KNAB preses pārstāve Laura Dūša, KNAB pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka uzņēmējs, kura uzņēmumi bija iesaistīti dažādās tiesvedībās, lai panāktu viņam labvēlīgu tiesas lēmumu pieņemšanu, vairakkārt nodevis kukuļus Rīgas apgabaltiesas tiesnesei.

Kriminālprocesā konstatēts, ka valsts amatpersona izdarījusi vairākkārtēju kukuļu pieņemšanu kukuļdevēja interesēs, kā arī piesavinājusies kukuli - kopumā pieņemot vairāk nekā 45 000 eiro.

KNAB izmeklētājs ierosinājis sākt kriminālvajāšanu pret valsts amatpersonu, kas ieņem atbildīgu stāvokli, proti, tiesnesi par kukuļņemšanu pēc Krimināllikuma 320. panta 4. daļas un par kukuļa piesavināšanos pēc Krimināllikuma 321. panta 2. daļas. Tāpat kriminālvajāšanu rosināts sākt pret uzņēmēju par kukuļdošanu pēc Krimināllikuma 323. panta 1. daļas un Krimināllikuma 323. panta 2. daļas.

Par kukuļņemšanu paredzētais sods valsts amatpersonai ir brīvības atņemšana no trim līdz 11 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem. Savukārt par kukuļa piesavināšanos valsts amatpersonu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Par kukuļdošanu likumā paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Iepriekš ziņots, ka Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers ierosinājis kriminālprocesu par Rīgas apgabaltiesas tiesneses Ivetas Bērziņas iespējamiem likumpārkāpumiem.

2014. gada 12. novembrī portāls "Delfi" vēstīja, ka Rīgas apgabaltiesā "paviesojies" Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). Ticis aizzīmogots civillietu tiesu tiesneses Ivetas Bērziņas kabinets.

Aģentūra LETA, atsaucoties uz savā rīcībā esošu informāciju, vēstīja, ka kratīšana notikusi vairākos Rīgas apgabaltiesas kabinetos, bet aizturēta tikusi tikai Bērziņa. Toreiz portālam "Delfi" tiesā apstiprināja, ka KNAB Rīgas apgabaltiesā veicis procesuālas darbības.

Tā paša gada novembrī "TV3" raidījums "Nekā Personīga" vēstīja, ka KNAB līdz ar kratīšanu Rīgas apgabaltiesas tiesnešu Ivetas Bērziņas un Guntas Ozoliņas kabinetos kratīšanu veicis arī Jūrmalas tiesas tiesneses Tatjanas Bormanes kabinetā. Pēc raidījuma rīcībā esošās informācijas izmeklēšana saistīta ar afgāņu izcelsmes uzņēmēju Gulamu Mohamedu Gulami, kurš kriminālprocesa ietvaros uz divām dienām ticis aizturēts. Viena kukuļa summa, kas figurējusi šajā lietā, bijusi 30 000 eiro.

KNAB tiesnesi Bērziņu aizturējis aizdomās par kukuļņemšanu un starpniecību kukuļošanā. Viņa no amata atstādināta.

"Nekā Personīga" vēstīja, ka kriminālizmeklēšana saistīta ar Gulami un viņa biznesa partneru īpašuma cīņām par divām viesnīcām Vecrīgā. Tiesneses varētu būt pieņēmušas lēmumus Gulami interesēs. Korupcijas apkarotāji reizē ar tiesnesi Bērziņu uz divām dienām toreiz aizturējuši arī uzņēmēju Gulami, 2014. gada novembrī vēstīja "Nekā Personīga". Portāls "Delfi" vairākkārt vēstījis par Gulami aizdomīgajiem darījumiem ar Vecrīgas viesnīcām "Royal Square" un "Hotel Garden Palace".

2014. gada novembrī žurnāls "Ir", atsaucoties uz tā rīcībā esošu informāciju, rakstīja, ka tiesībsargu uzmanības lokā jau ilgāku laiku varētu būt nonākuši pieci Rīgas apgabaltiesas tiesneši.

Portālā "Pietiek.com" iepriekš publicētais tiesas lēmums par kratīšanu liecināja, ka uzņēmējs Gulams Gulami laikā no 2013. gada aprīļa līdz 2013. gada decembrim vairākkārt, iespējams, veicis kukuļdošanu ar mērķi panākt labvēlīgus spriedumus civillietās.

Portāls "Delfi" vairākkārt vēstījis par Gulami aizdomīgajiem darījumiem ar Vecrīgas viesnīcām "Royal Square" un "Hotel Garden Palace".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!