Foto: Dace Janova, 4rati.lv

Svētdien, 8. oktobrī, Priekules novada Gramzdas pagastā nogāzies helikopters, kā rezultātā viens cilvēks gājis bojā, bet vēl trīs ievainoti, portālam "Delfi" apstiprināja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša.

Savukārt portālam "Delfi" Valsts policijas (VP) pārstāve Ilze Jurēvica norādīja, ka negadījums noticis netālu no Gramzdas karjera.

NMPD pārstāve norādīja, ka bojā gājis ir viens cilvēks. "Divi ir ievainoti un atrodas bezsamaņā, bet vēl viens ir ar gūtu traumu," sacīja Bukša. Notikuma vietā strādā trīs NMPD brigādes.

VP Kurzemes reģiona pārvaldes Liepājas iecirkņa priekšnieks Gints Ešenvalds sarunā portālam "Delfi" skaidroja, ka pašreizējā informācija liecinot – negadījuma brīdī helikopters aizķēris elektrības vadus.

Negadījumā bojā gājis Polijas pilsonis, apstiprina Ešenvalds. Tiesa, Ešenvalds portālam "Delfi" neapstiprināja iepriekš izskanējušo informāciju, ka tieši Polijas pilsonis vadījis lidaparātu. "Izmeklēšanas gaitā tiks noskaidrots, kurš vadīja helikopteru," sacīja Liepājas iecirkņa priekšnieks, kurš piebilda, ka par notikušo ir sākts kriminālprocess.

Savukārt Civilās aviācijas aģentūras (CAA) direktors Māris Gorodcovs portālam "Delfi" norādīja, ka negadījumā ir cietis vēl viens Polijas pilsonis un divi Latvijas pilsoņi.

Policija ir norobežojusi teritoriju ap avārijas vietu. Tāpat notikuma vietā ir ieradušies ir arī Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas biroja (TNGIIB) pārstāvji.

Sākotnēji neoficiāli izskanēja, ka avarējušais ir "Liepājas" rallija rīkotāju helikopters, ar kuru filmētas sacensības. Tomēr rīkotāju "RA Events" pārstāvis Jānis Unbedahts noliedza šo informāciju un apliecināja, ka avarējis skatītājus pārvadājošs helikopters. Tomēr Unbedahts nemācēja teikt, vai šie lidojumi bija saistīti un saskaņoti ar sacensību rīkotājiem.

"RA Events" pārstāvis precizē, ka civilā helikoptera avārija notikusi netālu no ātrumposma SS11 finiša. Tā kā ralliju apkalpojošie glābšanas dienesta darbinieki un mediķi bija vistuvāk negadījuma vietai, tie nekavējoties tika nosūtīti veikt pirmos nepieciešamos glābšanas darbus un sniegt neatliekamo medicīnisko palīdzību, uzsver Unbedahts.

Spriežot pēc soctīklos publicētajiem attēliem no notikuma vietas, avarējušais helikopters piederējis uzņēmumam "Baltijas Helikopters". CAA direktors portālam "Delfi" norādīja, ka, visticamāk, avarējis uzņēmuma "Baltijas Helikopters" lidaparāts. Tiesa, viņš piebilda, ka precīzu informāciju spēs sniegt TNGIIB pārstāvji, kuri notikuma vietā veic izmeklēšanu.

Kā liecina uzņēmuma ieraksts "Facebook", uzņēmums arī rallija "Liepāja" laikā piedāvājis apmeklētājiem lidojumus ar helikopteru. Portālam "Delfi" pagaidām neizdevās sazināties ar uzņēmumu "Baltijas Helikopters".

Avarējušā helikoptera krāsojums atbilst uzņēmuma interneta vietnē redzamajam helikopteram "Robinson R44". Tas ir četrvietīgs – līdz ar pilotu tajā var atrasties trīs pasažieri. Tas var sasniegt 240 kilometru stundā lielu ātrumu.

"Aviokompānija "Baltijas Helikopters" dibināta 2000. gada 5. decembrī. Kompānijā strādā augsti kvalificēti helikopteru piloti ar vairāk kā divdesmit gadu pilotēšanas pieredzi un 10 000 kopējo lidojumu stundu, kā arī sertificēts tehniskais personāls," teikts uzņēmuma interneta vietnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!