Foto: AFP/Scanpix/LETA

Valsts policija otrdien mainījusi drošības līdzekli Rēzeknes-Aglonas diecēzes priesterim Pāvelam Zeiļam, kurš tiek turēts aizdomās krimināllietā par seksuālu vardarbību un cilvēktirdzniecību. Drošības līdzeklis – apcietinājums – mīkstināts un mainīts pret drošības naudu, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Sākotnēji pirmās instances tiesa kā drošības līdzekli Zeiļam piemēroja apcietinājumu. Tas tika pārsūdzēts apgabaltiesā, kas to atstāja spēkā. Portālam "Delfi" kļuvis zināms, ka otrdien procesa virzītājs nolēmis priesteri no apcietinājuma atbrīvot. Zeiļa patlaban atrodas medicīnas iestādē Rīgā.

Valsts policijā portālam "Delfi" apstiprināja, ka aizstāvības puse bija iesniegusi lūgumu mainīt drošības līdzekli un procesa virzītājs, izvērtējot apcietinātā garīgās konfesijas pārstāvja veselības stāvokli un lietā esošos materiālus, kā arī konsultējoties ar uzraugošo prokuroru, nolēmis mainīt apcietinājumu uz drošības naudu. Drošības naudas apmērs ir 5000 eiro.

Pēc portāla "Delfi" rīcībā esošās informācijas, Zeiļa joprojām ir ārstniecības iestādē Rīgā. Pagaidām nav zināms, kad viņš varētu atgriezties Rēzeknē.

Kā portālam "Delfi" sacīja Zeiļas advokāts Kārlis Zunde, drošības naudu iemaksājusi Romas katoļu baznīcas Mariāņu kongregācija, kurai pieder priesteris.

Atbrīvojot viņu pret drošības naudu, policija Zeiļam nav noteikusi citus drošības līdzekļus, portālam "Delfi" sacīja Zunde.

Jau iepriekš, pamatojoties uz priestera veselības stāvokli, aizstāvība bija lūgusi mainīt Zeiļam noteikto drošības līdzekli. Zunde retoriski vaicāja, kas lietā varētu būt mainījies kopš 21. septembra, ja tad viņa klientu nevarēja atbrīvot pret drošības naudu, bet tagad var. Viņš sacīja, ka tas varētu nozīmēt, ka, visticamāk, ir noskaidrojies, ka Zeiļas nozīme krimināllietā ir niecīgāka, nekā policijas sākotnēji izvirzītajā versijā.

Zunde uzsvēra, ka viņa klients noliedz jebkādu iesaisti inkriminētajos nodarījumos un savu vainu neatzīst.

Vaicāts, kāpēc šādā situācijā Zeiļa augusta beigās aizturēts un pēc tam viņam noteikts visbargākais drošības līdzeklis – apcietinājums, advokāts pieļāva, ka tas bijis aizdomu noskaidrošanai, bet apcietinājuma pamats bijis, ka viņš var mēģināt ietekmēt cietušo un lieciniekus, jeb lietas izmeklēšanu sev par labu.

"Delfi" jau rakstīja, ka augustā Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) Cilvēku tirdzniecības un sutenerisma apkarošanas nodaļas amatpersonas saņēma informāciju no kādas nevalstiskās organizācijas, par to, ka vairāki vīrieši, iespējams, seksuāli izmantojuši kādu bezpalīdzības stāvoklī esošu pilngadīgu vīrieti ar garīgās attīstības traucējumiem.

ONAP izmeklētāji 29. augustā Rīgā un Rēzeknē kopumā aizturēja trīs personas – 1945. gadā, 1955. gadā un 1958. gadā dzimušus vīriešus. Diviem vīriešiem piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, bet trešajam – ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Pēc portāla "Delfi" rīcībā esošās informācijas, lietā tika aizturēts un vēlāk apcietināts priesteris Zeiļa, bet otra lietā aizturētā persona ir nu jau bijušais sociālā aprūpes centra (SAC) "Rīga" filiāles aprūpētājs.

Atšķirībā no garīdznieka un trešā krimināllietā iesaistītā, aprūpētājam tiesa iepriekš nebija piemērojusi visbargāko iespējamo drošības līdzekli – apcietinājumu. Vīrietis darbu šajā SAC "Rīga" filiālē jau ir atstājis, pārtraucot darba attiecības pēc paša vēlēšanās. Pēc policijas vēstītā, trešais lietā aizturētais un apcietinātais vīrietis ir bezdarbnieks.

Likumsargu līdzšinējā izmeklēšanā iegūtā informācija liecina, ka, iespējams, viens aizdomās turētais piegādājis cietušo vīrieti garīgās konfesijas pārstāvim seksuālu vajadzību apmierināšanai, bet garīgās konfesijas pārstāvis par to maksājis.

Policija garīdzniekam inkriminē vairāk nekā vienu epizodi un patlaban izmeklēšanā skaidro, vai iepriekšminētā shēma pielietota ilgstošā laika periodā.

Tāpat policija sola izmeklēšanā pārbaudīt, vai līdzīgi iespējamie noziegumi izdarīti arī pret citām personām.

Aģentūra LETA iepriekš ziņoja, ka vīrietis, kurš atzīts par cietušo Zeiļas seksuālās vardarbības un cilvēktirdzniecības krimināllietā, iespējams, ir bijis cietušais arī krimināllietā, kurā par dzimumtieksmes vardarbīgu apmierināšanu tika notiesāts Valsts sociālās aprūpes centra "Zemgale" filiāles "Ziedkalne" direktors Andrejs Nīmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!