Foto: Publicitātes attēli
Sociālajā tīklā "Facebook" publicēts aicinājums vīriešiem vecumā no 18 līdz 50 gadiem ceturtdien, 21.maijā, piedalīties gājienā ar mērķi novākt bijušās čekas ēkas pagalmā Rīgā izstādīto mākslas darbu – "krustā piesisto Putinu". Diezgan kareivīgā uzsaukuma autors ir Staņislavs Bukains, kura izveidotā biedrības "GVD Baltija" jau iepriekš nonākusi mediju uzmanības lokā, piemēram, Rīgas mikrorajonos vācot ziedojumus "humānās palīdzības sniegšanai Donbasam".

"Ja reiz pieci cilvēki nevarēja vest pie prāta piecus "māksliniekus", tad viņiem palīdzēs visa pilsēta. Vajadzīgi vīrieši vecumā no 18 līdz 50 gadiem. Sievietes un meitenes varēs tikai filmēt visu notiekošo vai sliktākajā gadījumā, organizēt vīriešiem aizsargsienu (kā Krimā). Ņemiet līdz motorzāģus, aizvāksim šo krustu," savā profilā raksta Bukains.

Gājiena organizators sociālajā tīklā norāda, ka plānojis savdabīgo pasākumu saskaņot ar Rīgas domi, iesniedzot iesniegumu tā apstiprināšanai. Vienlaikus Bukains norāda, ka gadījumā, ja Rīgas dome gājienu no Rīgas mikrorajoniem uz centru un no centra uz bijušo čekas māju neatļaus, tad tas viņus neatturēs un gājiens tāpat notiks. "Ja Rīgas dome procesiju neatļaus, tad tāpat iesim. Tikai tādā gadījumā man ir aizdomas, ka no VDK mājai blakus esošajiem mikroautobusiem "izkritīs" daudz armatūras," raksta pasākuma iniciators.

"Nezinu kā jums, bet es negribu, ka manā pilsētā atrodas kaut kas vai kāds, kas aizskar jebkuras konfesijas ticīgo jūtas. Tāpēc uz pasākumu aicinām arī čečenus (musulmaņus)," sociālajā tīklā raksta Bukains.

Viņš ierakstā norāda, ka tikšanās vieta ir plkst.13 pie lielveikala "Origo", bet plkst.13:30 netālu no Pareizticīgo katedrāles Esplanādē. Savukārt plkst. 14:00 plānots, ka pasākuma dalībnieki atradīsies pie bijušās čekas mājas jau gatavībā "likvidēt" krustu. Tāpat Bukains aicina ierosināt satikšanās punktus un maršrutus mikrorajonos. Patlaban Bukains ir izdomājis, ka Pļavniekos tikšanās vieta varētu būt pie lielveikala "Maxima" Saharova ielā plkst.11.

Savukārt Rīgas dome pagaidām nav saņēmusi oficiālu pieteikumu uz šādu pasākumu, portālam "Delfi" pastāstīja pašvaldības pārstāvis Uģis Vidauskis.

Kā portālam "Delfi" skaidroja Valsts policijas preses pārstāvis Dairis Anučins, policijai jāsagaida Rīgas domes lēmums par pasākuma atļaušanu vai aizliegšanu. Attiecīgi balsoties Rīgas domes lēmumā, policija plānos tālāko rīcību. Gadījumā, ja pasākuma iniciatori nevērsīsies Rīgas domē pēc atļaujas, tad tas būs nesankcionēts gājiens.

Likums Par sapulcēm, gājieniem un piketiem paredz, ka pieteikums iesniedzams pašvaldībai, kuras administratīvajā teritorijā ir paredzēts attiecīgais pasākums. Savukārt pieteikuma norakstu pašvaldība nosūta Valsts policijai. Tāpat likums paredz, ka pieteikumu pasākuma organizatori iesniedz ne agrāk kā četrus mēnešus un ne vēlāk kā desmit darbdienas pirms tā norises. Ja par notikumu, saistībā ar kuru šis pasākums tiek rīkots, objektīvi nebija iespējams uzzināt agrāk, kā desmit darbdienas pirms tā, pieteikumu iesniedz pēc iespējas agrāk, bet ne vēlāk kā 24 stundas pirms plānotā pasākuma norises.

"Delfi" jau ziņoja, Drošības policija izmeklē kriminālprocesu, kas tika sākts pēc tam, kad pērn internetā parādījās video, kurā trīs bruņoti ludzānieši publiski izteikuši aicinājumu doties uz Ukrainas dienvidaustrumiem.

Šajā lietā patlaban kopumā figurē septiņas personas. Procesuālais statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess, - piemērots krievu valodas referenduma organizētājam un prokrieviskajam aktīvistam Vladimiram Lindermanam. DP nesen veica kratīšanu viņa dzīvesvietā. Saistībā ar šo kriminālprocesu kratīšana tika veikta biedrības "GVD Baltija" dibinātāja Staņislava Bukaina un divu citu šīs biedrības biedru dzīvesvietās. Šai trijotnei lietā piemērots tāds pats statuss kā Lindermanam. Biedrība "GVD Baltija" izceļas ar to, ka pērn Rīgas mikrorajonos sarīkoja pasākumus, kuru laikā tika vākti ziedojumi "humānās palīdzības sniegšanai Donbasam".

Tāpat zināms, ka par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu apsūdzētais un DP labi zināmais nacionālboļševiks Beness Aijo aizbēdzis uz Austrumukrainu. DP nesen paziņoja, ka tā vienlaicīgi veic tās rīcībā esošās informācijas pārbaudi par to, ka Bukains kopā ar diviem citiem biedrības "GVD Baltija" biedriem ir sniedzis atbalstu Aijo caur Igauniju un Somiju doties uz Krieviju ar mērķi nokļūt Austrumukrainā, liecina aģentūras LETA arhīva dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!