Foto: LETA

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore krimināllietā, kurā par dalību Sīrijas konfliktā apsūdzēto Mārtiņu Grīnbergu tiesa sodījusi ar četru gadu cietumsodu, lēmusi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas spriedumu pārsūdzēt.

Kā portālu "Delfi" informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina, tiesas debatēs Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore lūgusi apsūdzēto sodīt ar 11 gadu brīvības atņemšanu. Šobrīd prokurore lūgusi tiesai sagatavot pilna sprieduma tekstu. Pēc iepazīšanās ar to prokurore par pirmās instances tiesas spriedumu iesniegs apelācijas protestu.

Vienlaikus apsūdzības uzturētāja paudusi gandarījumu, ka, neskatoties uz krimināllietas sarežģītību, krimināllieta jau iztiesāta pirmās instances tiesā.

Jau ziņots, ka 27. aprīlī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pasludināja saīsināto spriedumu krimināllietā pret Mārtiņu Grīnbergu par iesaistīšanos noziedzīgā organizācijā, piedalīšanos tās izdarītajos noziegumos un par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Sīrijā. Tiesa apsūdzēto atzina par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas paredzēts Krimināllikuma 77.1 pantā, bet attaisnojot celtajā apsūdzībā pēc Krimināllikuma 89.1 panta - par piedalīšanos noziedzīgas organizācijas noziegumos pret cilvēci vai mieru, vai valsti vai kara noziegumos.

Tiesa jaunietim par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā piemēroja četru gadu brīvības atņemšanas sodu, nosakot probācijas uzraudzību uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem.

Krimināllietu prokuratūra tiesai nodeva 25. janvārī, Grīnbergu apsūdzot par iesaistīšanos tādā noziedzīgā organizācijā, kuras sastāvā ir vismaz piecas personas, un, kas izveidota nolūkā izdarīt sevišķi smagus noziegumus pret cilvēci un mieru, kara noziegumus, īstenot genocīdu un izdarīt sevišķi smagus noziegumus pret valsti, kā arī piedalīšanos šīs organizācijas izdarītos noziegumos.

Prokuratūra Grīnbergam bija cēlusi apsūdzību arī par prettiesisku piedalīšanos ārpus Latvijas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā, kas vērsts pret valsts teritoriālo neaizskaramību un ir pretrunā ar Latvijai saistošām starptautiskajām tiesībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!