Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Ģenerālprokuratūrai krimināllietu, kurā bijusī Rīgas pilsētas Kurzemes priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja Aija Orniņa turēta aizdomās par neizpaužamu ziņu izpaušanu un koruptīvu rīcību, rosinot sākt kriminālvajāšanu.

KNAB portālu "Delfi" informēja, ka tas nosūtījis krimināllietas materiālus Ģenerālprokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai par Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētājas un kādas privātpersonas prettiesisku rīcību.

Krimināllietā iegūtie pierādījumi liecina, ka Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētāja kāda plašsaziņas līdzekļa pārstāvim izpaudusi neizpaužamas ziņas, kas nav valsts noslēpums, kā arī no kādas privātpersonas pieņēmusi kukuli 5000 eiro apmērā.

Vienlaikus KNAB rosina saukt pie atbildības arī privātpersonu par kukuļa piedāvāšanu tiesas priekšsēdētajai par trešai personai vēlamu tiesneses rīcību saistībā ar civillietas izskatīšanu.

Portāls "Delfi' jau ziņoja, ka 2016. gada nogalē KNAB sāka kriminālprocesu pret tiesnesi un tajā Orniņai piemērots aizdomās turētās statuss. Šis process bija saistīts ar uzņēmēju Jūliju Krūmiņu, pret kuru birojs arī sācis divus kriminālprocesus.

Kā iepriekš skaidroja tiesnese, minētajā lietā viņai inkriminēta neizpaužamu ziņu izpaušana un "piedāvājuma pieņemšana" no Krūmiņa. Vaicāta, vai kriminālprocess saistīts ar kādu konkrētu lietu, kas bija pie viņas izskatīšanā, Orniņa to noliedza, uzsverot, ka Krūmiņu pazīst jau ilgus gadus un uzņēmējs nekad nav viņai piedāvājis kādus materiālus labumus, līdz ar to viņa nekad tādus nav varējusi pieņemt.

Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" vēstīja, ka Krūmiņš varētu būt izmantojis labās attiecības ar Orniņu, lai palīdzētu paziņam saistībā ar kādu civillietu. Raidījumam neoficiāli bija kļuvis zināms, ka KNAB ir aizdomas, ka Krūmiņš mēģinājis izlīdzēt uzņēmējam Jurim Miķelim, kura ziedojums Zaļo un zemnieku savienībai arī pievērsis KNAB uzmanību partiju finansēšanas lietā. Orniņas vadītā tiesa skatījusi kādu ar Miķeli saistītu lietu.

Tiesnese no amata tika atstādināta, bet piekritusi strādāt par vecāko referenti Tiesu administrācijā (TA). Darba pienākumus viņa sāka pildīt no 2016. gada 1. novembra. Orniņa norīkota TA Tiesu un zemesgrāmatu departamenta Tiesu iestāžu informācijas sistēmas nodaļas vecākā referenta (anonimizētāja) amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!