Foto: DELFI
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) prokuratūrai nodevis no tā dēvētās "Latvenergo amatpersonu lietas" izdalīto kriminālprocesu pret vienu bijušo "Latvenergo" un diviem bijušajiem AS "Sadales tīkls" valdes locekļiem, portālu "Delfi" informēja biroja pārstāvis Andris Vitenburgs.

KNAB neatklāj, kuras personas figurē izdalītajā kriminālprocesā. Taču, zināms, ka starp tām nav bijušais uzņēmuma šefs Kārlis Miķelsons.

Kriminālvajāšanu pret trim bijušajām amatpersonām KNAB lūdz sākt par nepatiesu ziņu norādīšanu amatpersonu deklarācijās attiecībā uz mantu lielā apmērā.

KNAB izmeklēšanā konstatēja, ka trīs valsts amatpersonas deklarācijās norādījušas nepatiesas ziņas par savas mantas stāvokli amata pienākumu pildīšanas laikā – nenorādot, ka tām ir piederējušas kapitāla daļas privātā komercsabiedrībā, kura bijusi viena no lielākajiem "Sadales tīkls" pasūtījumu izpildītājiem.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka minētajām amatpersonām vismaz kopš 2008.gada katrai faktiski ir piederējušas ne mazāk kā 10% jeb 3648 kapitāla daļas kādā Latvijā reģistrētā komercsabiedrībā, vēsta KNAB. Minētā informācija bija jānorāda valsts amatpersonu deklarācijās. KNAB iegūtie pierādījumi liecina, ka, būdami slēpti kapitāla daļu turētāji un patiesā labuma guvēji no šīm kapitāla daļām, tās realizējušas ietekmi un kontroli pār šīm kapitāla daļām.

KNAB izmeklētājs rosina saukt pie kriminālatbildības bijušās valsts amatpersonas par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā attiecībā uz mantu lielā apmērā.

Uzskatot, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir savākti pietiekami pierādījumi par minētajiem iespējamajiem noziedzīgiem nodarījumiem, Ģenerālprokuratūrai nosūtītie kriminālprocesa materiāli ir izdalīti no KNAB lietvedībā esošās krimināllietas par akciju sabiedrības "Latvenergo" amatpersonu iespējamajām pretlikumīgajām darbībām.

Kā liecina portāla "Delfi" arhīvs, starp aizturētajiem "Latvenergo" vadītājiem bija arī bijušais Miķelsona vietnieks Aigars Meļko, savukārt no "Sadales tīkliem" aizturēts valdes priekšsēdētājs Ivars Liuziniks un viņa vietnieks Andrejs Stalažs, kā arī "Sadales tīkla" Austrumu reģiona tehniskais vadītājs Edgars Vitkovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!