Foto: DELFI

Nedēļas laikā Rēzeknes slimnīcā nogādāti septiņi cilvēki smagā narkotisko vielu reibumā, to vidū - pieci pusaudži. Šis ir pirmais gadījums pilsētā, kad ar narkotiskajām vielām īsā laika periodā saindējies tik liels cilvēku skaits, vēsta Latgales reģionālā televīzija.

Kā norāda televīzija, tad vēl pirms gada Rēzeknes slimnīcā nonāca ap desmit jauniešu, kuri lietojuši "spaisu" un nogādāti reanimācijā. Savukārt pēdējo diennakšu laikā Rēzeknes slimnīcā smagā stāvoklī nogādāti septiņi cilvēki. Toksikoloģisko analīžu rezultāti, kas ļaus precīzi noskaidrot narkotiskās vielas sastāvu, būs zināmi pēc nedēļas.

Pastāv aizdomas, ka saindēšanos izraisījis viens no hašiša paveidiem, tautā saukts arī par plastilīnu. Šobrīd visu septiņu pacientu stāvoklis jau stabilizējies.

"Viņus atveda ar neatliekamo medicīnisko palīdzību vai arī policija no ielas. Viņi bija smagā intoksikācijā jeb smagi saindējušies un zaudējuši pārvietošanās spējas. Daļai no viņiem bija arī halucinācijas sākušās," norāda Rēzeknes slimnīcas galvenais ārsts Jāzeps Korsaks.

Viņš atzīst, ka, nesaņemot laicīgi medicīnisko palīdzību, sekas var būt smagas. Hašišs izraisa atkarību, ietekmē atmiņu un psihi, izraisa traucējumus elpošanas, kā arī sirds - asinsvadu sistēmu darbībā. Pilsētā satiktie jaunieši atzīst, ka Rēzeknē narkotisko vielu tirdzniecības vietas pastāv, tiesa, vairumam tās nav aktuālas. Tiesa, viņi zina vietas, kur tās var nopirkt. "Kaut kad, protams, esmu dzirdējis. Kurš tad to nav dzirdējis!" saka Raivis.

Ja savlaicīgi netiks atklāts narkotiku piegādātājs, pilsētai var nākties saskarties ar jauniem intoksikācijas gadījumiem. "Parasti tikai viena desmitā daļa nonāk mūsu vai policijas redzeslokā. Visdrīzāk to lietotāju ir septiņas līdz 10 reizes vairāk. Tālākā izplatība ir atkarīga no policijas - cik ātri viņiem izdosies pārtraukt piegādes ceļu uz Rēzekni," norāda Korsaks.

Valsts policijas Latgales reģiona Rēzeknes iecirknī sniegt komentārus par situāciju televīzijai atsakās, norādot, ka vispirms jāsaņem ekspertīzes slēdziens, kas var aizņemt pat mēnesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!