Foto: Valsts policija

Šā gada 13.jūnijā Latgales tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā pērnā gada septembra sākumā Rēzeknes apkaimē par bruņotu laupīšanu aizturētais vairākkārt tiesātais Ralfs Tokaho apsūdzēts vairākos noziegumos.

Kā portāls "Delfi" uzzināja prokuratūrā, lēmumā par krimināllietas nodošanu tiesai norādīts, ka apsūdzētā persona, iegādājās, pārnēsāja un glabāja šaujamieroci un šaujamieroča munīciju bez attiecīgas atļaujas, izdarīja laupīšanu, tas ir, svešas kustamas mantas nolaupīšanu, saistītu ar vardarbību un vardarbības piedraudējumu, lietojot minēto šaujamieroci, uzbruka varas pārstāvjiem sakarā ar viņu likumisko dienesta darbību, kā arī izraisīja ceļu satiksmes negadījumu, bēgot no policijas darbinieku automašīnas.

Pēc tam, kad apsūdzētā vīrieša vadītā automašīna ietriecās žogā, viņš turpināja bēgšanu. Brīdī, kad viņu panāca policijas darbinieki, apsūdzētais pavērsa šaujamieroci pret policistiem un piedraudēja ar to, liekot policistiem izkāpt no patruļmašīnas.

Apsūdzētais iesēdās policijas mašīnā un, neskatoties uz šāvieniem, kas skāra automašīnu un trāpīja viņam plecā, aizbrauca. Slēpjoties no policijas sakarā ar izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, apsūdzētais izdarīja zādzību, kā arī iekļuva vasarnīcā, kur viņu drīzumā aizturēja policijas darbinieki, liecina apsūdzība.

Apsūdzētajam vīrietim celta apsūdzība par noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kas paredzēti Krimināllikuma 233.panta otrajā daļā, 176. panta ceturtajā daļā, 269. panta pirmajā daļā, 175. panta trešajā daļā un 143.panta pirmajā daļā.

KL 233.pants par šaujamieroča, šaujamieroča munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča, sprāgstvielas vai spridzināšanas ietaises izgatavošanu, remontēšanu, iegādāšanos, glabāšanu, nēsāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai realizēšanu bez attiecīgas atļaujas likums kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai arī naudas sodu.

LK 176.pants par laupīšanu, ja tā izdarīta, lietojot šaujamieročus vai sprāgstošas vielas, vai ja tā saistīta ar smagu miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam, vai ja tā izraisījusi citas smagas sekas, kā sods paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no pieciem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Par uzbrukumu varas pārstāvim vai citai valsts amatpersonai sakarā ar tās likumisku dienesta darbību, kā arī par uzbrukumu personai sakarā ar tās līdzdalību noziedzīga vai cita prettiesiska nodarījuma novēršanā vai pārtraukšanā KL 269.pants paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

KL 175.pants par zādzību, ja tā izdarīta, iekļūstot dzīvoklī vai citā telpā, vai ja tā izdarīta no glabātavas, ietaises, kas savieno glabātavas, vai transportlīdzekļa, likums kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, bet KL 143.pants par nelikumīgu iekļūšanu mājoklī pret tajā dzīvojošās personas gribu kā sodu paredz piemērot īslaicīgu brīvības atņemšanu vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Lieta nodota Rēzeknes izskatīšanai Rēzeknes tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Policija lietu prokuratūrai nodeva pērnā gada decembrī.

Jau vēstīts, ka 2013.gada 23.augustā Rēzeknes pusē aizdomās par bruņotas laupīšanas veikšanu tika sākta 1965.gadā dzimušā Tokaho meklēšana. Viņš šajā dienā ap plkst.17 bija iegājis kādā autoservisā Rēzeknē un, piedraudot ar apgrieztai medību bisei līdzīgu priekšmetu, sasējis servisa darbinieku, bet pēc tam nolaupījis automašīnu "Audi Q7".

Brīdi vēlāk pilsētā šo automašīnu, kad tā ievērojami pārkāpa atļauto braukšanas ātrumu, pamanīja Ceļu policijas ekipāža, bet autovadītājs nepakļāvās policijas darbinieku likumīgajām prasībām, sāka bēgt un avarēja.

Pēc avārijas laupītājs ceļu policistiem piedraudēja ar ierocim līdzīgo priekšmetu un atņēma viņiem trafarēto dienesta automašīnu. Valsts policijas Iekšējās drošības birojs nav konstatējis pārkāpumus policistu rīcībā.

Tokaho iepriekš ir vairākkārt tiesāts par bruņotām laupīšanām un pēdējo reizi no ieslodzījuma atbrīvojies šā gada pavasarī, kur par 17 laupīšanu epizodēm izcietis 6,5 gadu sodu ieslodzījumā.

Bēguļojošais noziedznieks bija izsludināts arī starptautiskajā meklēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!