Foto: Valsts policija
Policisti Rīgā aizturējuši trīs personas aizdomās par viltotu 100 dolāru banknošu izplatīšanu.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka visi aizturētie ir darbojušies kopīgi, organizētā grupā, ar 1968. gadā dzimušo vīrieti, kurš aizdomās par analoģisku noziegumu tika aizturēts jau šā gada 10. novembrī.

20. novembrī Rīgas 23. Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicija Rīgā aizturēja 1980. gadā dzimušu sievieti, savukārt 23. novembrī tika aizturēti 1985. un 1988. gadā dzimuši vīrieši. Aizturētās personas izplatīja viltotas 100 ASV dolāru banknotes, tos apmainot pret eiro banknotēm valūtas maiņas punktā, kā arī lūdzot šādu apmaiņu īstenot kādas spēļu zāles darbiniekiem.

Kopumā policija izņēmusi vairākas viltotas 100 ASV dolāru banknotes.

Pastāv aizdomas, ka aizturētie izplatījuši viltotās banknotes ne tikai Latvijā, bet arī citu Eiropas valstu teritorijā. Šobrīd lietā turpinās izmeklēšana, lai noskaidrotu minētos faktus, kā arī viltotās naudas izcelsmi un iespējamo citu personu saistību ar šo noziegumu. Pret aizturētajiem uzsākti kriminālprocesi pēc Krimināllikuma 192. panta otrās daļas - par viltotas naudas izplatīšanu, ja tā izdarīta organizētā grupā.

Par šādu noziegumu aizturētajiem var draudēt brīvības atņemšana uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

10. novembrī Rīgas Kriminālpolicija jau aizturēja 1968. gadā dzimušu vīrieti, kurš Rīgā izplatījis viltotas ASV dolāru naudaszīmes. Saistībā ar šo lietu policija kopumā bija izņēmusi vairāk pusotru simtu viltotu 100 ASV dolāru banknošu. Joprojām nav izslēgts, ka daļa no viltotajām banknotēm atrodas apgrozībā.

Policija aicina banku un valūtas maiņas punktu darbiniekus pievērst īpašu uzmanību 100 dolāru banknotēm, kas tiek nodotas uz valūtas maiņu. Viltojumi ir ļoti augstas kvalitātes - vizuāli tie faktiski neatšķiras no īstām ASV dolāru naudaszīmēm.

Viltojumu ir iespējams konstatēt tikai ar speciālo tehniku, kas ir banku un valūtas apmaiņas punktu rīcībā. Ja rodas aizdomas, ka nodotās dolāru banknotes ir viltotas, tās nekādā gadījumā nav jāatdod atpakaļ personai, kas naudu atnesusi uz maiņu, bet par notikušo nekavējoties jāziņo policijai, zvanot 110.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!