Foto: LETA
Pildot Ķīnas tiesiskās palīdzības lūgumu, Valsts policija Rīgā un tās apkaimē aizturējusi 110 cilvēkus, kuri, iespējams, Latvijā atradušies nelegāli un bijuši iesaistīti starptautiskās krāpnieciskās darbībās. Krāpnieki nākot no Ķīnas un tikai viens no visiem aizturētajiem esot vietējais iedzīvotājs.

Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas nodaļas priekšnieks Jānis Lazdiņš preses brīfingā skaidroja, ka likumsargi saņēmuši tiesiskās palīdzības lūgumu no Ķīnas un veikuši izmeklēšanu, kurā noskaidrotas vairākas adreses Latvijā, no kurām veikti noziegumi saistībā ar krāpšanām kibervidē Ķīnas teritorijā. Policijas pārstāvis atklāja, ka runa ir par telefonkrāpšanām, kā arī krāpšanām interneta vidē. Policijai zināms, ka izkrāptā summa Ķīnā ir virs diviem miljoniem eiro laikā no šā gada marta līdz jūlija beigām.

Cietušās personas atradušās Ķīnā, bet noziedzīgā nodarījuma pastrādātāji – Latvijā. Policija saņēmusi sankcijas kratīšanai kopumā sešās adresēs Rīgā, Ādažos un Saulkrastos. Kratīšanās izņemts liels apjoms ar lietiskajiem pierādījumiem, kas nepieciešami Ķīnas kolēģiem. Tāpat kratīšanās konstatētas 110 personas, par kurām radušās šaubas par viņu legālu atrašanos Latvijā. Tāpēc policija piesaistījusi robežsardzi, un šie cilvēki ir aizturēti.

Patlaban tiek skaidrota šo personu atrašanās Latvijā leģitimitāte, kā arī valstiskā piederība. Lazdiņš sacīja, ka aizturēto vidū ir arī viens Latvijas pilsonis. Viņš norādīja, ka policija uzskata, ka izdevies aizturēt arī nozieguma organizatorus no Ķīnas.

Savukārt, runājot par starptautisko sadarbību, Valsts policijas pārstāvis Māris Geida sacīja, ka divus mēnešus ilgais darbs noslēdzies ar pozitīvu rezultātu, izsakot pateicību arī robežsardzei. Tāpat viņš uzsvēra, ka Ķīnas pilsoņi, ja būs tāds lūgums no Ķīnas puses, tiks izdoti tiesāšanai Ķīnā.

Vērienīgā operācija sākās pirmdienas pievakarē un turpinās arī šobrīd.

Jau ziņots, ka Valsts policija pirmdien Saulkrastos, Rīgas ielā, veica operāciju, kurā piedalījās maskās tērpti policisti un tika izmantoti dienesta suņi. Minētajā ēkā ir reģistrēti vairāki ar ceļu būves firmu "Binders" saistīti uzņēmumi – SIA "BNI", pilnsabiedrības "Binders un Arčers" un "CBF SIA "Binders", SIA "TVA Construction" un SIA "M.A.-Taka"" un SIA "Vogelberg".

"Binders" pārstāve Vita Noriņa apstiprināja, ka policija veikusi operāciju uzņēmumam "Binders" juridiski piederošā ēkā, kurā atrodas "Binders" Mehanizācijas departaments. "Patlaban "Binders" šīs telpas neizmanto un tās ar nomas līgumu ir nodotas izmantošanai citai juridiskai personai. Ar uzņēmumu "Binders" šī policijas operācija nebija saistīta," sacīja Noriņa.

Valsts policijas preses pārstāve Simona Grāvīte apstiprināja, ka Saulkrastos notiek plānota policijas operācija, taču izmeklēšanas interesēs plašāka informācija netiks sniegta.

Vairāki aculiecinieki pastāstīja, ka maskās tērpti policisti ar suņiem un speciāliem durvju uzlaušanas rīkiem ieradušies kādā ēkā Rīgas ielā.

Neapspriežot konkrēto gadījumu, Valsts policijā apstiprināja, ka izmeklēšanā iekļūšanai telpās bieži dažādās operācijās tiek izmantota pretterorisma vienība "Omega".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!