Foto: LETA
Šī gada pirmajos mēnešos Rīgas reģionā reģistrētas jau 52 kabatzādzības, likumsargi aicina iedzīvotājus būt modriem, vērīgiem un sargāt kabatas, portālu "Delfi" informēja Valsts policijā.

"Ir vasaras vidus, tāpēc mūzikas festivāli, sporta pasākumi, gadatirdziņi un citi izklaides pasākumi rit pilnā sparā. Dodoties izklaidēties šovasar, atceries pasargāt sevi no kabatzagļiem," atgādina Valsts policijā.

Latvijā kabatzādzību tendences ir līdzīgas kā citviet Eiropā. Garnadži savu upuri izvēlas no neuzmanīgāko vidus, un visbiežāk noziegumu izdara ļaužu pilnā vietā – sabiedriskajā transportā, to pieturvietās, tirgū, stacijā.

Vasara garnadžiem ir labvēlīga ar kupli apmeklētājiem masu pasākumiem – gadatirdziņiem, mūzikas festivāliem un sporta pasākumiem, kur iedzīvotāji mēdz būt izklaidīgāki nekā ikdienā un vērtīgās mantas, visbiežāk - makus un mobilos telefonus, novietot zagļiem viegli pieejamā vietā, piemēram, bikšu vai svārku aizmugurējā kabatā vai somas ārējā kabatā.

Statistika rāda, ka vairāk nekā puse šāda veida noziegumu tiek izdarīts galvaspilsētā, kur ir lieli ļaužu pūļi. Rīgas reģionā 2016. gadā tika reģistrētas 75 kabatzādzības, gadu vēlāk – 77 kabatzādzības, savukārt šā gada pirmajos sešos mēnešos – 52 kabatzādzības.

Lai cīnītos ar šo noziegumu veidu, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kabatzādzību apkarošanas grupa ik dienu strādā zagļu iecienītākajās vietās. Policisti ierastos zagļus jau atpazīst un zina šādu personu rīcības psiholoģiju, tāpēc var tos identificēt vēl pirms nozieguma izdarīšanas.

Citos reģionos, ņemot vērā mazāku iedzīvotāju skaitu, kabatzādzības ikdienā ir mazāk izteikta problēma, piemēram, atsevišķos reģionos, kā Latgale vai Kurzeme, visa gada laikā tiek reģistrētas vien dažas kabatzādzības. Taču jāatceras, ka līdz ar publisku pasākumu sezonu, kabatzādzību problēma var aktualizēties. Tāpēc vasaras sezonā iedzīvotāji aicināti saglabāt sevišķu vērību.

Lai nekļūtu par kabatzagļa upuri, sabiedriskās vietās jābūt īpaši modram un vērīgam. Policija aicina makus, telefonus un citas vērtīgas mantas labāk glabāt iekškabatās, vērtīgas mantas nelikt mugursomā, rokassomas un plecu somas nēsāt priekšpusē un pēc iespējas tās pieturēt.

Tāpat policijā iesaka bez nepieciešamības nenēsāt līdzi daudz skaidras naudas un dot priekšroku norēķiniem ar kredītkarti, neplātīties ar vērtīgajām mantām – naudu vai dārglietām, ceļojot naudu sadalīt pa vairākām kabatām vai somām, ka arī aizsargāt savu mobilo tālruni ar PIN kodu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!