Foto: Valsts robežsardze

Ņemot vērā pret Krieviju noteiktās sankcijas un ievērojamo rubļa vērtības kritumu attiecībā pret eiro, Valsts robežsardze prognozē, ka var palielināties cigarešu kontrabandas gadījumu skaits uz Latvijas-Krievijas robežas, trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisiju izteicās Iekšlietu ministrijas (IeM) pārstāvji.

Secināts, ka Latvijas un Krievijas noziedzīgie grupējumi, kuri specializējas tabakas izstrādājumu kontrabandā, aktīvi veido noziedzīgus sakarus ar Baltkrievijas iedzīvotājiem, kuri, izmantojot savas iespējas, nodrošina tos ar Baltkrievijā ražotajiem tabakas izstrādājumiem, kas vēlāk tiek realizēti Latvijā vai citās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs.

Latvijā cigarešu kontrabandas gadījumi visbiežāk tiek konstatēti austrumu reģionā, kur personas mēģina nelikumīgi ievest cigaretes, kā arī Rīgas pasažieru ostā, kur tiek mēģināts izvest nelegālās cigaretes uz Zviedriju.

IeM vērsa uzmanību, ka Valsts robežsardze saskaras ar ļoti nopietniem organizētiem noziedzīgiem grupējumiem, kuri izmanto sarežģītus un salīdzinoši dārgus tehniskos līdzekļus, piemēram, objekta atrašanās vietas ģeogrāfisko koordināšu raidītājus un uztvērējus, trošu sistēmas, piepūšamās laivas ar elektromotoriem un rācijas.

Tāpat pieaugusi kontrabandistu izdoma, kā slēpt pēdas un pārvest preces pāri robežām, tādēļ robežsargi jāaprīko ar mūsdienīgiem tehniskajiem līdzekļiem un, tostarp kamerām, sensoriem, infrasarkano staru kamerām.

Kopumā aizvadītājā gadā Valsts robežsardze gan uz valsts robežām, gan iekšienē patstāvīgi vai sadarbībā ar citām tiesībsargājošajām iestādēm konstatējusi 255 nelikumīguas preču pārvietošanas gadījumus. Lielākā daļa no precēm bija tabakas izstrādājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!