Saistībā ar iespējamu grāmatvedības un kases aparātu datu sagrozīšanu restorānos "Vairāk saules" Valsts policija aizturējusi četras ar restorānu tīklu saistītas personas, trešdien žurnālistus informēja Rīgas reģiona Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Igors Tomaševs.

Valsts policijas informācija liecina, ka uzņēmums jau kopš 2016. gada veicis grāmatvedības un kases aparātu datu sagrozīšanu. Kriminālprocess sākts gan pēc policijā saņemta iesnieguma, gan saistībā ar likumsargu rīcībā esošu informāciju.

Policija otrdien aizturējusi četras personas, kas saistītas ar uzņēmumu, un veikusi 34 kratīšanas uzņēmuma birojos un citās ar uzņēmumu un tā darbiniekiem saistītās adresēs.

Kratīšanās izņemti dokumenti un elektroniskie datu nesēji.

Policijas aplēses liecina, ka uzņēmuma noziedzīgo darbību rezultātā valstij nodarīti aptuveni 1,5 miljonu eiro zaudējumi.

Kā aģentūrai LETA atklāja restorānu "Vairāk saules" līdzīpašnieks Endijs Bērziņš, aizturēto personu vidū ir kompānijas, kas apkalpo restorānu tīkla datorsistēmu, īpašniece Marika Vītoliņa, kura uzņēmuma "Vēl vairāk saules" pērnā gada pārskatā norādīta kā galvenā grāmatvede. Tāpat aizturēts uzņēmuma piegādes nodaļas vadītājs, kura vārdu Bērziņš neatklāja.'

Kā portālam "Delfi" pauda zvērināts advokāts Kārlis Reihmanis, Marika Vītoliņa nav "kompānijas, kas apkalpo restorānu tīkla datorsistēmu, īpašniece", kā tas minēts iepriekš.

Vaicāts, vai "Vairāk saules" izmantojis tādas pašas kases aparātu programmas kā savulaik uzņēmums "Gan Bei" Tomaševs uzsvēra, ka to noskaidros ekspertīzē, piebilstot, ka kases aparātu ienākums, kas norādīts, bijis mazāks nekā reālais.

Patlaban turpinās izmeklēšana. Valsts policija izmeklēšanā sadarbojās un sadarbosies ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID).

Vaicāts par restorānu tālāko darbību, viņš norādīja, ka par to Valsts policija nelemj.

Aģentūra LETA ziņo, ka restorānu tīkla "Vairāk saules" ēdināšanas vietas pēc policijas otrdien veiktajām kratīšanām trešdien ir slēgtas.

Savukārt VID skaidro, ka tā rīcībā nav informācijas par Valsts policijas veiktajām darbībām pret restorāniem "Vairāk saules".

Tomaševs skaidroja, ka kriminālprocess sākts 29. maijā pēc Krimināllikuma 217. panta 3. daļas un Krimināllikuma 243. panta 3. daļas.

Par uzņēmumam, iestādei vai organizācijai likumos noteikto grāmatvedības dokumentu, gada pārskatu, statistikas pārskatu vai statistiskās informācijas slēpšanu vai viltošanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā, likums kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Par automatizētā datu apstrādes sistēmā esošās informācijas neatļautu grozīšanu, bojāšanu, iznīcināšanu, pasliktināšanu vai aizklāšanu vai apzināti nepatiesas informācijas ievadīšanu automatizētā datu apstrādes sistēmā, ja ar to radīts būtisks kaitējums, kā sods paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Paredzēts, ka Latvijas Restorānu biedrība (LRB), Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un restorānu tīkls "Vairāk saules" trešdien preses brīfingā pulksten 14 informēs "par ļaunprātīgu vēršanos pret restorānu tīklu "Vairāk saules", kā arī nozares un darba devēju gatavību aizstāvēt godīgu uzņēmēju reputāciju, izmantojot visus tiesiskos līdzekļus," portālu "Delfi" informēja uzņēmuma pārstāvji.

Jau ziņots, ka Valsts policija otrdien, 12. jūnijā, veica kratīšanu restorānu tīkla "Vairāk saules" ēdināšanas vietās un birojā. Kratīšanas veiktas saistībā ar aizdomām par iejaukšanos kases aparātu sistēmās, kas valstij varētu būt nodarījis 1,5 miljonu eiro zaudējumus.

Restorāna pārstāvis Endijs Bērziņš otrdien Latvijas Televīzijai norādīja, ka VID pirms gada uzņēmumā veicis pārbaudi, pievēršoties arī uzņēmuma kases aparātiem.

Informācija VID publiskojamo datu bāzē liecina, ka visos sešos "Vairāk saules" restorānos kopš pērnā gada augusta ir uzstādītas "Rkeeper7" kases sistēmas.

Kā liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" dati, restorānu "Vairāk saules" īpašniece ir 2002. gadā reģistrētā SIA "Vēl vairāk saules". Uzņēmums 2017. gadā strādāja ar 4 714 992 eiro apgrozījumu, bet gadu noslēdza ar 216 122 eiro zaudējumiem.

2016. gadā uzņēmuma zaudējumi bija 370 885 eiro. "Vēl vairāk saules" darbības pārskatā par 2017. gadu skaidrots, ka, lai gan zaudējumi ir samazinājušies, neveiksmīgo finanšu rezultātu veido personāla izmaksu pieaugums 141 296 eiro apmērā, kā arī citu izmaksu pieaugums.

"Lursoft" pieejamie dati liecina, ka "Vēl vairāk saules" pērn valsts kopbudžetā iemaksājis 791 820 eiro. Uzņēmums 2017. gadā nodarbināja 161 darbinieku. Uzņēmumam nav izveidojies nodokļu parāds, kas pārsniegtu 150 eiro.

"Vēl vairāk saules" vienīgais īpašnieks ir AS "VVS Holding". Uzņēmumā paraksta tiesības ir Andim Osim. Iepriekš uzņēmuma valdē bijis arī Endijs Bērziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!