Saistībā ar pagājušajā un šajā nedēļā sabiedrībā izplatītajām baumām par gaidāmo lata devalvāciju Drošības policija (DP) aizturējusi Ventspils Augstskolas (VA) lektoru Dmitriju Smirnovu, piektdien raksta laikraksts "Telegraf". Tāpat DP nopratinājusi kādu skatuves mākslinieku, kurš koncertā aicinājis klausītājus izņemt naudu no bankām.

Atsaucoties uz neoficiālu informāciju, laikraksts atzīmē, ka Smirnovs aizturēts par rakstu vietējā laikrakstā "Ventas Balss", kurā bija kritiski izteicies par Latvijas ekonomikas perspektīvu, banku un kredītu sektoru.

Laikraksts "Ventas Balss" 10.novembrī publicējis ekspertu diskusiju par finanšu krīzi valstī, kurā Dmitrijs Smirnovs vainojis Latvijas Banku par to, ka tā ļāvusi komercbanku sektorā izveidot finanšu piramīdu, kā arī ieteicis, "pirmkārt, neglabāt naudu bankās, otrkārt, neglabāt naudu latos, jo tagad tas ir ļoti bīstami".

DP pārstāve Kristīne Apse - Krūmiņa laikrakstam  informāciju par Smirnova  saistību ar baumām par lata devalvāciju nedz apstiprinājusi, nedz noliegusi. Viņa gan atzinusi, ka Smirnovs ir aizturēts uz divām diennaktīm. Savukārt medijiem izsūtītā paziņojumā DP pavēstīja, ka šobrīd turpinās izmeklēšana divu kriminālprocesu ietvaros, kas ierosināti par mēģinājumiem destabilizēt finanšu sistēm. Viens no tiem uzsākts pēc kādas bankas iesnieguma, ka šā gada 9. novembrī Jelgavas kultūras namā, uzsākot koncertu, viens no tā dalībniekiem aicināja pēc koncerta doties uz "Parex" banku un "Latvijas Krājbanku" izņemt naudu. Saskaņā ar Jelgavas Kultūras aģentūras mājaslapā publicēto informāciju, šajā datumā kultūras namā notika grupas "Putnu balle" koncerts, noskaidroja portāls "Delfi".

Portāls "jelgavniekiem.lv" raksta, ka DP jau nopratinājusi vienu no "Putnu balles" dalībnieku Valteru Frīdenbergu. Savukārt grupas menedžere Anete Kalniņa portālam zz.lv akcentējusi, ka notikušais "ir muļķīgs pārpratums" un atzinusi, ka koncerta laikā patiešām bijis izteikts joks par situāciju Latvijas finanšu sistēmā.

Pamatojoties uz saņemto iesniegumu, DP uzsāka kriminālprocesu par apzināti nepatiesu datu vai ziņu izplatīšanu mutvārdos par Latvijas finanšu sistēmas stāvokli. Persona, kas šo uzsaukumi ir izteikusi ir nopratināta kā persona, pret kuru ir uzsākts kriminālprocess.

Tāpat DP turpina pārbaudes arī par citiem gadījumiem par nepatiesas informācijas izplatīšanu, tai skaitā interneta komentāros, kas izskanējuši publiskajā telpā.

Baumas par gaidāmo lata devalvāciju, kuras sabiedrībā cirkulējušas jau agrāk, izplatījās neseno garo brīvdienu laikā. Kulmināciju tā sasniedza aizvadītās nedēļas nogalē, kad vairāk cilvēku nekā ierasts devās uz valūtas maiņas punktiem, lai latus samainītu pret eiro. Latvijas Banka un premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) noliedza lata devalvācijas iespējamību.

Savukārt trešdien vakarā medijos parādījās informācija, ka aizturēts par baumu izplatīšanu bijis kāds drukāta medija žurnālists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!