Foto: Pārtikas un veterinārais dienests

Valsts policija (VP) ir sākusi kriminālprocesu saistībā ar konstatētajiem labturības prasību pārkāpumiem saimniecībā Ventspils novada Vārves pagastā, kur Pārtikas un veterinārais dienesta (PVD) šogad martā konfiscējis 21 novārdzinātu liellopu, informēja PVD.

"Lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā par konstatētajiem labturības prasību pārkāpumiem Vārves pagasta saimniecībā vēl nav noslēgusies, jo paralēli ir uzsākts arī kriminālprocess," sacīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Savukārt par pārkāpumiem kādā citā saimniecībā Ventspils novada Piltenes pagastā, kur saimniece vairs nespēja parūpēties par dzīvniekiem, dzīvnieku īpašniecei piemērots 50 eiro naudas sods, pastāstīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja. Pēc Meisteres teiktā, lai arī sods var šķist neliels, jāņem vērā, ka lielākoties cilvēki, kuri dažādu apstākļu dēļ vairs nevis negrib, bet nespēj parūpēties par dzīvniekiem, nevar parūpēties arī paši par sevi, tostarp samaksāt piemēroto administratīvo sodu.

Viņa piebilda, ka pēdējā laikā citi tik nopietni labturības prasību pārkāpumu gadījumi, kā divi iepriekš minētie, nav konstatēti.

Meistere arī atgādināja, ka PVD šogad lauksaimniecības dzīvnieku novietnēs plāno turpināt arvien mērķtiecīgākas un padziļinātākas labturības pārbaudes. PVD pārvaldes pārbaudes plāno, ņemot vērā savā teritorijā reģistrēto novietņu skaitu, kā arī saņemtās sūdzības. "Šogad mērķtiecīgas labturības pārbaudes ir plānotas dējējvistu un mājputnu, kurus audzē gaļai, novietnēs, kažokzvēru audzētavās, cūku novietnēs, kurās tiek turēti vairāk nekā 100 dzīvnieki, kā arī liellopu novietnēs, kas atlasītas, izvērtējot labturības riska faktorus," viņa sacīja. Pārbaužu rezultātus plānots apkopot gada beigās. PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja piebilda, ka labturības prasību pārbaude ir arī neatņemama PVD rutīnas pārbaužu sastāvdaļa.

Jau ziņots, ka PVD šogad martā kādā saimniecībā Ventspils novada Vārves pagastā konfiscējis 21 novārdzinātu liellopu. Novārdzināto liellopu saimniece dzīvniekus ilgstoši bija atstājusi novārtā – nebija pienācīgi ēdinājusi, dzirdinājusi un citādi par tiem rūpējusies. Saistībā ar notikušo uzsākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā un PVD par konstatēto ir informējis VP.

Tāpat vēstīts, ka PVD šā gada sākumā Ventspils novada Piltenes pagastā no kādas saimniecības izņēmis 23 dzīvniekus, tostarp 18 liellopus, vienu zirgu, divas kazas, vienu āzi un vienu kazlēnu, jo saimniece par dzīvniekiem nespēja pienācīgi parūpēties. Vienu liellopu nācās iemidzināt.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!