Foto: LETA

Valsts policija aizvien turpina izmeklēšanu saistībā ar pērn novembrī notikušo avāriju uz Tīnūžu – Kokneses šosejas, kurā iesaistītas bija astoņas automašīnas, savukārt viena no cietušajām, kas guvusi dažāda veida traumas un turpina ārstēšanos, apdrošināšanas izmaksu tā arī nav saņēmusi.

Cietušās radiniece, kas vēlējās palikt anonīma, portālam "Delfi" pauda sašutumu, ka policija aizvien nav noskaidrojusi un saukusi pie atbildības tos, kas "tik bezatbildīgi izraisījuši avāriju". Sieviete stāsta, ka viņas māte avārijā cietusi vissmagāk, taču apdrošināšanas izmaksu par nodarīto kaitējumu tā arī nav saņēmusi, jo "vainīgie neesot atrasti".

Sieviete pēc avārijas slimnīcā esot nogādāta ar vairākiem lūzumiem, tostarp sadragātu degunu un lauztām ribām kas pārdūrušas gan plaušu, gan zarnas. "Jau pagājuši teju divi mēneši, bet viņai vēl jālieto tikai šķidra pārtika, var nodarbināt tikai vienu roku, nevar pieliekties. Traumu bija tik ļoti daudz. Arī Ziemassvētkus nācās pavadīt slimnīcā, jo bija nepieciešama atkārtota operācija," situāciju ieskicē sieviete.

Toreiz pēc avārijas policija sāka kriminālprocesu. Vaicāta par lietas virzību, Valsts policijas preses pārstāve Ance Rozīte atbildēja, ka par šo satiksmes negadījumu vēl turpinās izmeklēšana.

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins portālam "Delfi" skaidroja, ka gadījumos, kad par ceļu satiksmes negadījumu sākts kriminālprocess, apdrošinātājam ir būtiska kriminālprocesā noskaidrotā informācija un gala nolēmums. "Atbilstoši OCTA likuma grozījumiem, kas ir spēkā kopš šī gada 1. janvāra, apdrošinātājam, lai izmaksātu atlīdzību ceļu satiksmes negadījumā cietušajām personām gadījumos, kad nav stājies spēkā gala nolēmums kriminālprocesā, jābūt izpildītiem šādiem nosacījumiem: nodarītie zaudējumi ir aprēķināmi, negadījuma apstākļi ir zināmi, kā arī ir iespējams izvērtēt un noteikt negadījumā iesaistīto personu atbildību par nodarītajiem zaudējumiem. Lai apdrošinātājs varētu izpildīt likumā prasīto, ir jāsaņem visa tam nepieciešamā informācija atbildīgajām institūcijām, tādēļ nereti lēmumi par naudas izmaksu mēdz kavēties nesaņemtās informācijas, nevis apdrošinātāja vainas dēļ," skaidroja Abāšins.

LTAB priekšsēdis arī norāda, ka vienlaikus likuma grozījumi arī paredz apdrošinātāja un LTAB tiesības pieprasīt, lai apdrošināšanas atlīdzības saņēmējs atmaksā viņam nepamatoti izmaksāto apdrošināšanas atlīdzību, ja ar spēkā stājušos gala nolēmumu kriminālprocesā ir konstatēti fakti, kas nebija zināmi, pieņemot lēmumu par atlīdzības izmaksu.

Vaicāts par to, vai gadījumā, kad cietušais guvis smagas traumas, bet iespējamā vainīgā vaina nav pierādīta tiesā, LTAB izmaksā kompensāciju no Garantiju fonda un pēc tam to piedzen no vainīgā, Abāšins skaidroja, ka no Garantijas fonda tiek veiktas izmaksas OCTA likumā noteiktos gadījumos. Tās pamatā ir situācijās, ja ceļu satiksmes negadījuma izraisītājam negadījuma brīdī nav spēkā esošas OCTA polises, kā arī, ja zaudējumi nodarīti personai, piemēram, gājējam, kurš nav pārkāpis ceļu satiksmes noteikumus, un negadījuma izraisītāju nav iespējams noskaidrot.

Jau ziņots, ka avārija notika 2016. gada 13. novembrī ap pulksten 19. Negadījumā cieta 1993. gadā dzimis vīrietis, 1969. gadā dzimusi sieviete, 1983. gadā dzimis vīrietis, 1954. gadā dzimusi sieviete, 1985. gadā dzimusi sieviete, 1993. gadā dzimusi sieviete. No sešiem cietušajiem divi bija guvuši smagas traumas.

Skaidrojot notikušā negadījuma apstākļus, policijas sākotnējā informācija liecināja, ka to izraisījusi satiksmes noteikumu neievērošana un agresīva braukšana. Automašīna "Mazda", braucot virzienā uz Rīgu, centusies apdzīt vairāku automašīnu kolonnu. 1993. gadā dzimušais automašīnas "Mazda" vadītājs braucis ātri un nav ievērojis Ceļu satiksmes noteikumus. Tādējādi "Mazda" izraisījusi frontālu sadursmi ar pretējā joslā braucošo "Volkswagen" markas automašīnu, toreiz ziņoja likumsargi.

Pēc tam avarējušās automašīnas aizķērušas vēl trīs citas automašīnas, kuru vadītāji braucot nebija ievērojuši nepieciešamo distanci un intervālu. Vēl divas automašīnas nesekmīgi centušās izvairīties no iepriekšminētajiem avarējušajiem spēkratiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!