Foto: PantherMedia/Scanpix

Liecinieks Uģis Cinis sava uzņēmuma SIA "Silverstar" vārdā ziedojis naudu tā dēvētajā "Daimler" krimināllietā iesaistītajam Daugavpils hokeja klubam.

Atbildot uz tiesas sēdē izskanējušajiem jautājumiem, "EvoBus GmbH" vienīgā pārstāvja Baltijā "Silverstar" izpilddirektors Uģis Cinis liecināja, ka ir finansiāli ar ziedojumu palīdzējis krimināllietā figurējošajam Daugavpils hokeja klubam. Ziedojuma summu Cinis gan neatcerējās.

Viņš liecināja, ka lēmumu ziedot pieņēmis pēc hokeja kluba attiecīga lūguma. Pēc Ciņa teiktā, klubs vērsies pie viņa ar šādu lūgumu, turklāt, kā norādīja Cinis, tas neesot bijis vienīgais ziedojums.

Lēmumu par naudas ziedošanu uzņēmuma vadītājs pieņēmis, balstoties uz "Silverstar" finanšu analīzi. Tiesas sēdē "Silverstar" izpilddirektors norādīja, ka tobrīd uzņēmums strādājis ar peļņu, tāpēc ziedojumu varējis atļauties, turklāt pretī par ziedošanu sabiedriskā labuma organizācijai saņēmis nodokļu atvieglojumus.

Jau ziņots, ka kādreizējā Rīgas mēra Gundara Bojāra padomnieks un SIA "Rīgas satiksme" (RS) padomes priekšsēdētāja vietnieks Leonards Tenis ir apsūdzēts par to, ka, izmantojot savu dienesta stāvokli, viņš izdarījis kukuļa izspiešanu, kā arī apzināti un prettiesiski pieņēmis mantiska labuma kukuli lielā apmērā. Savukārt Zviedrijā reģistrēta uzņēmuma direktors Raimonds Krastiņš tiek apsūdzēts par to, ka viņš atbalstījis valsts amatpersonu, tas ir, Teni, kukuļa pieņemšanā lielā apmērā un kukuļa izspiešanā.

Saskaņā ar apsūdzību Tenim tika pārskaitīts kukulis - kopsummā aptuveni miljons eiro (702 936 lati) - par noslēgtā līguma par tiesībām piegādāt Rīgas pašvaldības uzņēmumiem jaunus autobusus izpildes nodrošināšanu.

Jau ziņots, ka 2000.gada augustā tika izveidota Iepirkumu izsoles komisija, un vēlāk tika noteikts rīkot atklātu izsoli. Nākamajā gadā pašvaldības uzņēmums "Tālava" un "EvoBus GmbH" uz pieciem gadiem noslēdza līgumu par jaunu autobusu piegādi. Līgumu noslēdza arī autobusu parks "Imanta" par vairāku autobusu piegādi.

Kā teikts apsūdzībā, Tenis, vēloties maskēt Krastiņa privātajā kontā esošo līdzekļu piederību un izcelsmi, laika periodā no 2005.gada līdz 2008.gadam regulāri Krastiņam deva norādījumus pārskaitīt biedrības "Daugavpils pilsētas hokeja klubs", kur Tenis bija valdes loceklis, hokejistiem un viņu ģimenes locekļiem dažādas naudas summas. Tādā veidā tika pārskaitīti 86 830 eiro.

Tiesa iepriekš pratinājusi arī Daugavpils ledus halles direktoru un personu, kura hokeja klubam bija reģistrējusi autobusu.

Pirmdien tiesas sēdē tika minēts, ka Cinis meklējis lietotu autobusu, kuru vēlējies iegādāties apsūdzētais Leonards Tenis. Vēlāk pēc autobusa iegādes to lietojusi biedrība "Daugavpils pilsētas hokeja klubs".

Kā liecināja Cinis, viņam tobrīd nav bijis zināms maksātājs, taču lietas materiālos esot informācija, ka Cinis ir norādījis, ka maksās kāds Zviedrijas vai Vācijas uzņēmums. Tāpat lietas materiālos minēts, ka bijusi zināma arī darījuma summa, proti, autobuss iegādāts par 100 000 eiro. Atbildot uz jautājumiem, Cinis tiesai norādīja, ka darījuma summu neatceras.

Apsūdzībā teikts, ka 2000.gada 12.decembrī "EvoBus GmbH" noslēdza fiktīvu starpniecības līgumu ar ārzonā reģistrētu uzņēmumu. Atbilstoši šim līgumam "EvoBus GmbH" uzņēmumam uz kontu bijušajā AS "Parex banka" pārskaitīja kukuli 5% apmērā no "EvoBus GmbH" pārdoto autobusu neto pārdošanas cenas.

Tenis vēlāk esot vienojies ar Krastiņu par ārzonā reģistrēta uzņēmuma iegādi, lai uz tā kontu "EvoBus GmbH" turpmāk varētu pārskaitīt naudu. Abi vienojās, ka Krastiņš būs uzņēmuma pilnvarotā persona un ka Krastiņš ar saņemtajiem naudas līdzekļiem rīkosies pēc Teņa norādījuma, uzskata prokuratūra.

Krastiņš iegādājās ārzonas uzņēmumu "United Petrol Group" un kļuva par tā pārstāvi. Tenis tikās ar "EvoBus GmbH" eksporta vadītāju Baltijā Helmutu Erenforteru, pieprasot, lai tiktu noslēgts jauns fiktīvs līgums ar iegādāto "United Petrol Group".

Tenis, atkārtoti tiekoties ar Ērenforteru, mēģinājis viņu pārliecināt lauzt starpniecības līgumu ar "Oldenburgh Financial Corporation" un noslēgt ar jau minēto "United Petrol Group", vēloties arī palielināt kukuļa summu un piedraudot, ka pretējā gadījumā darījums netiks turpināts.

Tomēr "EvoBus GmbH" vadošās amatpersonas rezultātā piekrita, noslēdza fiktīvu līgumu ar "United Petrol Group", maksājot 6% kukuli. No 2003.gada nogales līdz 2005.gada pavasarim Tenim tika pārskaitīts kukulis - kopsummā aptuveni miljons eiro (702 936 lati) - par minētā noslēgtā līguma izpildes nodrošināšanu.

Tenis pieņēma kukuli lielā apmērā un legalizēja nelikumīgi iegūto naudu. Krastiņš pēc Teņa norādījuma naudu pārskaitīja fiziskām un juridiskām personām.

2006.gada sākumā tika noslēgta vienošanās par 28 garo autobusu iegādi, savukārt gada beigās "EvoBus GmbH" uz vēl vienu ārzonas uzņēmumu pārskaitīja Tenim kukuli 554 147 eiro (389 457 latu) apmērā.

Tāpat Tenis esot vienojies ar Ungārijas autobusu ražotāja "Ikarus special Coach factory Ltd." vadību par to, ka uzņēmums maksās kukuli Tenim par noslēgto līgumu ar "Icarus" un tā izpildi. Jau atkal tika izlemts iegādāties ārzonā reģistrēta uzņēmuma iegādi, kur varētu pārskaitīt no Ungārijas uzņēmuma saņemto naudu.

Šajā gadījumā nauda sākotnēji no "Ikarus special Coach factory Ltd." tika pārskaitīta uz kādu citu ārzonā reģistrēta uzņēmuma kontu Igaunijā, kas to savukārt pārskaitīja uz UPG kontu. Fiktīvi līgumi tika noslēgti arī ar Ungārijas trolejbusu ražotāju - uzņēmumu "Ganz Transelektro Traction Electric" - un Polijas autobusu ražotāju "Neoplan Polska Sp.z o.o." (tagad "Solaris Bus&Coach").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!