Situācija ar Rīgas apgabaltiesas tiesnesi Ivetu Bērziņu, kura atzīta par aizdomās turēto personu Ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera ierosinātajā kriminālprocesā par iespējamu kukuļņemšanu un starpniecību kukuļošanā, nedara godu tiesu sistēmai kopumā, ceturtdien, 27.novembrī, Latvijas Televīzijas rīta raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja 12.Saeimas deputāts un bijušais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK).

Viņš norādīja, ka Tiesnešu biedrība jau aicinājusi tiesnešiem, kuri piedalījušies nelikumīgās darbībās, pašiem aiziet no tiesu sistēmas. Bērziņš sacīja, ka patlaban par iespējamiem likumpārkāpumiem notiek izmeklēšana un viņa rīcībā nav vairāk informācijas, lai situāciju plašāk komentētu.

Jautāts par to, kā tas iespējams, ka pie aizdomās turētās tiesnese Bērziņas nonākušas vairākas civillietas, kas bijušas saistītas ar uzņēmēju Gulamu Gulami, tieslietu ministrs sacīja, ka Rīgas apgabaltiesā ir izstrādāta lietu sadales sitēma pēc nejaušības principa. Tāpēc, kā lietas nonākušas tieši pie tiesnese Bērziņas, ir jautājams Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājai.

Vienlaikus Bērziņš norādīja, ka tas "ir vērtēšanas jautājums kriminālprocesā".

Jau ziņots, ka 12.novembrī aizturētā Bērziņa tiek turēta aizdomās par kukuļņemšanu un starpniecību kukuļošanā, kas saistīti ar amata pienākumu pildīšanu. KNAB veic pirmstiesas izmeklēšanu ģenerālprokurora oktobrī uzsāktā kriminālprocesā par iespējamiem Rīgas apgabaltiesas tiesneses izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem - kukuļņemšanu un starpniecību kukuļošanā, kas saistīti ar amata pienākumu pildīšanu.

Kriminālprocesā iegūtie pierādījumi ir pietiekami, lai KNAB izmeklētājs atzītu vienu amatpersonu, kas ieņem atbildīgu stāvokli, par aizdomās turēto kukuļņemšanā un starpniecībā kukuļošanā. Aizdomās turētajai personai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Jau ziņots, ka Bērziņa patlaban ir atstādināta no amata. Apgabaltiesa no KNAB bija saņēmusi paziņojumu par to, ka ģenerālprokurors ir sācis kriminālprocesu pret tiesnesi par iespējamiem izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem. Pantus gan tiesa nenorādīja, jo tas ir KNAB kompetencē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!