Foto: LETA

Drošības policija (DP) sākusi pārbaudi, lai noskaidrotu vai nav noticis Krimināllikuma pārkāpums, izveidojot un publicējot sociālajos tīklos attēlu, kurā sarkanbaltsarkanas krāsas simbolu nēsāšana laika posmā no 11.novembra līdz 18.novembrim nodēvēta par sērgu, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Uz sociālajos tīklos izplatītā attēla krievu valodā bija rakstīts: "Nēsātāji, atceraties par personīgo higiēnu! Sērgas izplatība no 11. līdz 18.novembrim!"

Neoficiāli tiek pieļauts, ka plakāta izveidotājs un izplatītājs varētu būt kāds pagaidām neidentificēts grupējums ar nosaukumu "Sociālistiskā jaunatne", kā arī ar partiju "Par dzimto valodu!" saistīti cilvēki.

Pēc sašutušu sociālo tīklu lietotāju protestiem šobrīd saite uz šo attēlu ir izņemta no sociālā tīkla "Facebook". Pirmā, kas cēla trauksmi par necieņu pret valsti bija rīdziniece Inga Jākobsone.

"Es uzskatu, ka tā ir klaja ņirgāšanās par cilvēkiem, kas ir cīnījušies par [Latvijas] neatkarību, daudzi ir atdevuši arī savu dzīvību, lai šī valsts izcīnītu savu brīvību. Un šobrīd kaut kas tāds ir redzams publiski," norādīja Jākobsone.

Īpašu sašutumu izraisījis fakts, ka to vidū, kuri pielikuši attēlam atzīmi "patīk" jeb "like", ir Rīgas 40. vidusskolas skolotāja Tatjana Arseņjeva. Pati skolotāja gan saka, ka tā esot bijusi tikai kļūda un neesot sapratusi attēla jēgu.

"Es patiešām neatceros šo bildi. Man, šķiet, ka es varēju padomāt, ka tā ir par Ebolas vīrusu vai kaut ko citu," norādīja Rīgas 40. vidusskolas skolotāja raidījumam "Panorāma".

Arī Rīgas 40. vidusskolas direktore Jeļena Vediščeva norādīja, ka no šīs skolotājas nekad neesot dzirdējusi neko pretvalstisku: "Skolotāja Tatjana Arseņjeva ir izrotājusi savu kabinetu ar auseklīšiem, ar Lāčplēša zīmēm. Skolotājs ir visu darījis. Vai skolotājs, kuram tas ir pretīgi, kaut ko tādu darītu? Es nevarētu piespiest viņu to darīt!"

Tagad DP cenšas noskaidrot, kurš attēlu bija ievietojis sociālajos tīklos.

Zināms, ka novembris Latvijā tiek atzīmēts kā patriotu mēnesis. Laikā no Lāčplēša dienas līdz Latvijas valsts dibināšanas dienai 18. novembrī daudzi iedzīvotāji pie apģērba piestiprina sarkanbaltsarkanās lentītes.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!