Šā gada vienpadsmit mēnešos Rīgā notikušas 76 tīšas slepkavības, no kurām līdz šim nav atklātas 18. Neatklāto slepkavību skaits ir mazākais pēdējo gadu laikā.
Par to informēja Rīgas kriminālpolicijas priekšnieka vietnieks Jānis Vonda.

Rīgas Galvenās policijas pārvaldes 1.nodaļas priekšnieks Artis Zīders BNS sacīja, ka no visām šā gada 18 neatklātajām tīšajām slepkavībām četras notikušas pašās novembra beigās, tādēļ neatklāto slepkavību skaits varētu mazināties. Tāpat līdz gada beigām vēl var notikt vairākas tīšas slepkavības.

Vairākas krimināllietas par slepkavībām ierosinātas tikai uz aizdomu pamata par slepkavību, jo ir pazudis kāds cilvēks, kurš varētu būt noslepkavots.

Pie tīšām slepkavībām netiek pieskaitīti gadījumi, kad cietušā nāve iestājas, gūstot smagus miesas bojājumus. Šādi gadījumi notiekot sadzīviskajos kautiņos, dažādās iedzeršanās un kādreiz arī ģimenēs. Šajos gadījumos aizturētie tiek tiesāti par miesas bojājumu nodarīšanu, kā dēļ iestājusies cietušā nāve.

Policijas darbinieki norāda, ka visgrūtāk atklājamās slepkavības ir pasūtījuma, jo bieži vien slepkava ir no citas valsts un jau uzreiz pēc nozieguma viņš Latviju atstāj.

Cik šogad Rīgā un Latvijā ir notikušas pasūtījuma slepkavības, nevar precīzi noteikt, taču tādas ir bijušas vairākas, BNS pauda policijā.

Vai notikusi pasūtījuma slepkavība, var noteikt pēc notikuma vietas vai turpinot izmeklēšanas darbu, noskaidrojot slepkavības motīvus.

Visbiežāk pasūtījuma slepkavas tiek nolīgti, lai nogalinātu, piemēram, kriminālās autoritātes vai uzņēmējus.

Jau vēstīts, ka divas kriminālās autoritātes - par izspiešanu apcietinātos un vēlāk atbrīvotos Igoru Kuļevu un viņa domu biedru Oļegu Simanoviču - nošāva šā gada vasarā.

Kuļevs, kurš kopā ar Simanoviču un vēl trijiem vīriešiem tika attaisnots vairākās nežēlīgās izspiešanas epizodēs, tika nošauts dažas dienas pēc tiesas attaisnojošā sprieduma.

Kuļevu nošāva netālu no viņa mājas Jasmuižas ielā pēc pastaigas ar suni. Uzreiz pēc slepkavības policijas darbinieki izvirzīja versiju, ka notikusi pasūtījuma slepkavība, kurā izmantoti divi dažādi ieroči.

Savukārt Simanoviču nošāva dažas nedēļas pēc Kuļeva slepkavības. Slepkava, visticamāk, pasūtījuma, Simanoviču nošāva caur viņa virtuves logu nakts vidū no pretējās daudzstāvu mājas jumta ar vienu šāvienu kaklā.

Gan Kuļeva, gan Siminoviča slepkavību lietās nav neviena aizturētā un līdz šim tās nav atklātas.

Pēdējā slepkavība, kas bijusi pasūtījuma, notika oktobra vidū Rīgā, kad nošāva uzņēmēju un autobraucēju Arni Šķesteri. Viņu ar diviem šāvieniem galvā un krūtīs nošāva brīdī, kad viņš atvēra savas automašīnas bagāžas nodalījumu.

Lai arī Šķestera automašīnā tajā brīdī atradās cilvēks, neviens slepkavu tā arī neredzēja. Kaut gan šobrīd uz aizdomu pamata par ši nozieguma izdarīšanu ir aizturēti četri cilvēki, viņu vaina slepkavībā nav pierādīta un noziegums nav atklāts.

Pēdējā laikā Rīgā ir notikuši arī vairāki slepkavības mēģinājumi - finansu policijas darbinieka Helmūta Skujas sašaušana viņa mājas kāpņu telpā, uzņēmēja Māra Millera sašaušana restorānā "Daiļā impērija", kā arī uzņēmēja Vladimira Kļimova apšaudīšana un citi gadījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!