Foto: PantherMedia/Scanpix

Spiegošanā apsūdzētais Latvijas pilsonis Andrejs Dudarevs uz Krieviju devies ar mērķi studēt Sanktpēterburgas Civilās aviācijas Valsts universitātē un savu saistību ar spiegošanu noliedz, otrdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Sarunā ar laikrakstu Dudarevs skaidro, ka pēc ierašanās kaimiņvalstī līdz dokumentu iesniegšanai izvēlētajā augstākās izglītības iestādē Krievijā viņš tā arī neesot ticis. Vairāk nekā stundu garās pārrunās Dudarevs saņēmis "dīvainus jautājumus, kuros jau bijušas ietvertas atbildes", savukārt "dīvaini intervētāji" par viņa dzīvi zinājuši visu līdz sīkākajai detaļai. Visbeidzot intervētāji izvirzījuši apsūdzības – vai Dudarevs patiesībā nevēloties izspiegot Krievijas aizsardzības resoru un militāra aviāciju, raksta "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Krievijas telekompānija NTV aizvadītajā nedēļā ziņoja par Dudarevu sižetā ar nosaukumu "Rietumu izlūkdienestu dubultaģents centies pārdot Krievijai informācijas bumbu par NATO". Tajā samontēti daudzi īsi sarunas fragmenti, kuros Dudarevs runā "satraucošas lietas", raksta laikraksts. Taču sižetā neesot atspoguļoti uzdotie jautājumi – no sižeta tie ir izgriezti. Laikraksts vērtē, ka tādejādi informācija saturiski manipulēta.

Pats Dudarevs laikrakstam noliedzis, ka ir spiegs un nodevējs. Tāpat viņš apgalvojis, ka Krievijas telekompānija viņam šādu jautājumu arīdzan neesot uzdevusi. Laikraksts vēstī, ka zīmogs, kas apliecinātu liegumu Dudarevam iebraukt Krievijā, viņa pasē nav iespiests, kā arī nekāda fiziska izraidīšana ar aizturēšanu un drošības dienestu iesaistīšanu neesot notikusi.

Aizsardzības ministrijas pārstāvis Kaspars Galkins "Neatkarīgajai Rīta Avīzei" norādījis, ka Latvija kā Eiropas Savienības Padomes prezidējošā valsts noteikti var sagaidīt vēl kādus līdzīgus sižetus Krievijas televīzijas kanālos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!