Foto: DELFI
Prokuratūra bijušajam maksātnespējas procesa administratoram Mārim Sprūdam cēlusi apsūdzību par izspiešanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Kopumā Valsts policija lūdza sākt kriminālvajāšanu pret Sprūdu un vēl piecām personām. Prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe pastāstīja, ka patlaban ir izsniegtas apsūdzības visām sešām apsūdzētajām personām, taču plašāka informācija netiks sniegta līdz kriminālvajāšanas pabeigšanai un lietas nosūtīšanai uz tiesu.

Sprūda advokāte Sandra Sleja ziņoja, ka apsūdzība vēl nav izanalizēta, tāpēc plašāku informāciju viņa pagaidām nesniegs. Sprūds, kurš turpina atrasties apcietinājumā, pozīciju nav mainījis un savu vainu inkriminētajā noziegumā neatzīst.

Cita apsūdzētā, finansista Jorena Raituma, aizstāvis Aleksandrs Berezins skaidroja, ka Raitumam izvirzītā sākotnējā apsūdzība īpaši neatšķiras no Valsts policijas lēmumā par aizdomās turētā statusa piešķiršanu - izspiešana un nelegāli iegūtu naudas līdzekļu legalizēšana. Aizstāvamais patlaban savu vainu neatzīstot.

Aizstāvis norādīja, ka apsūdzība ir ļoti apjomīga, tādēļ viņam nav bijis laika pilnīgi iepazīties ar to, lai to komentētu. Taču Berezins uzsvēra, ka šī ir tikai sākotnējā apsūdzība, kas līdz tiesas procesa sākumam vēl var mainīties.

Valsts policija paziņojumā presei par lietas nodošanu prokuratūrai apsūdzību celšanai rakstīja, ka 2016. gadā, izmantojot "Trasta komercbankas" likvidācijas procesu savtīgās interesēs, maksātnespējas administratori pēc iepriekšējas vienošanās veica izspiešanu organizētā grupā kopā ar vēl četrām personām.

Janvāra vidū Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" vēstīja, ka Sprūds un vēl viens apsūdzētais, bijušais administrators Ilmārs Krūms draudējuši konfiscēt "Trasta komercbankas" kreditoru naudu.

Izmeklēšana uzskatot, ka Sprūds, Krūms un vēl četri cilvēki no bankas kreditoriem, kas gaidījuši savu kārtu saņemt bankā iestrēgušo naudu, izspieduši pamatīgas summas. Likumsargu ieskatā, dažiem bankas kreditoriem tika paziņots - lai atgūtu noguldījumus, ir jādalās. Esot izmantoti arī draudi. Kreditoriem esot norādīts, ja Krūmam, Sprūdam un pārējiem nesamaksās, tad kreditoriem pienākošos naudu atzīmēs kā noziedzīgi iegūtu, un viņi to vienkārši neredzēs, vēstīja raidījums.

Latvijas Televīzija nesen vēstīja, ka lietā apsūdzēti arī būvuzņēmējs Mārtiņš Krūms, uzņēmējs Guntars Slišāns, kā arī Īrijas pilsonis, uzņēmējs Timotijs Kellijs.

Jau ziņots, ka 2017. gada jūnijā Valsts policija veica 16 kratīšanas, kuru laikā izņemti svarīgi dokumenti un naudas līdzekļi vairāku tūkstošu eiro apmērā. Tika arestēti vairāki nekustamie īpašumi, luksus klases automašīnas un vairāki simti tūkstoši eiro skaidrā naudā.

Tika aizturētas sešas personas, no tām trīs personām tika piemērots drošības līdzeklis apcietinājums. Šobrīd apcietinājumā atrodas vairs tikai Sprūds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!