Foto: LETA

Stājies spēkā notiesājošais spriedums bijušajam Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājam Ziedonim Strazdam, ar kuru viņam piespriesti trīs gadi cietumsoda.

Kā paskaidroja Strazda aizstāvis Pāvels Rebenoks, patlaban bijušais tiesas priekšsēdētājs jau izcieš sodu, tomēr advokāts cer, ka jau nākamā gada sākumāStrazds varētu pāriet uz viegla režīma cietumu, kā arī pabeigt soda izciešanu. Spriedums stājās spēkā 21.jūnijā.

Jautāts, kāds ir Strazda veselības stāvoklis, par kuru viņš iepriekš sūdzējies, Rebenoks komentēja, ka veselība vēl arvien nav tā labākā un Strazds izveseļojies neesot.

Advokāts piebilda, ka Strazds nomaksājis radītos zaudējumus.

Kā ziņots, Zemgales apgabaltiesa par septiņu darbinieku fiktīvu nodarbināšanu Strazdam lēma par 11 mēnešiem samazināt iepriekš piespriesto trīs gadu un 11 mēnešu cietumsodu. Tiesa lēma Strazdu atzīt par vainīgu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un sodīt ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem, bet galīgo sodu pēc noziedzīgo nodarījumu kopības bijušajam tiesnesim noteikt, ietverot vieglākos sodus smagākajā, nosakot brīvības atņemšanu uz trim gadiem un daļēju mantas konfiskāciju.

Zemgales apgabaltiesa pērn, pirmo reizi skatot lietu apelācijas kārtībā, Strazdam piesprieda reālu trīs gadu un 11 mēnešu cietumsodu un apcietināja tiesas sēžu zālē. Pēc tam šis spriedums tika pārsūdzēts Augstākajā tiesā.

Tāpat Zemgales apgabaltiesa toreiz pilnībā izbeidza lietvedību pret otru apsūdzēto - atstādināto Rīgas apgabaltiesas tiesnesi Skaidrīti Buividi.

Saskaņā ar lēmumu par apsūdzētā saukšanu pie kriminālatbildības Strazds ilgstoši - laika periodā no 1995. līdz 2012.gadam - dažādos laika posmos fiktīvi nodarbināja septiņus darbiniekus. Šiem cilvēkiem tika aprēķināta darba samaksa, kuru esot piesavinājies pats tiesnesis, liecina apsūdzība.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki Strazdu aizturēja 2012.gada 7.augustā. 2013.gada 7.februārī Saeima viņu atcēla no Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesneša amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!