Foto: Shutterstock

Pagājušajā nedēļā rīkotā starptautiskā satiksmes drošības reidā automaģistrālē "Via Baltica" Lietuvas ceļu policijas darbiniekiem izdevies aizturēt Latvijas pilsoni, kura vadītais automobilis "Lexus" nepilna gada laikā Lietuvas teritorijā pārsniedzis atļauto braukšanas ātrumu vismaz 18 reizes, vienā gadījumā pat par 40 kilometriem, vēsta portāls "Lrytas.lt".

Preventīvās pārbaudes 29.maijā veica četru valstu - Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Somijas - ceļu policisti. Kopumā šai dienā pārbaudītas vairāk nekā 3500 automašīnas, pievēršot uzmanību gan transportlīdzekļu tehniskajam stāvoklim, gan autovadītāju braukšanas stilam, tam, vai viņi lietojuši alkoholu, vai ievērojuši pienācīgu atpūtas režīmu un vai šo automobiļu datus iepriekš fiksējušas stacionārās ātruma mērīšanas iekārtas.

Reida laikā izrakstīti kopumā 130 administratīvo pārkāpumu protokoli, 13 autovadītāji pieķerti braucam reibumā, astoņi no viņiem Somijā un pieci - Igaunijā. Latvijas ceļu policisti pie stūres notvēruši trīs šoferus, kam autovadītāja tiesības atņemtas, un konstatējuši 16 kravas transporta vadīšanas noteikumu pārkāpumus, bet viņu Somijas kolēģi konfiscējuši 17 litrus nelikumīgi vesta alkohola.

Lietuvas ceļu policijas darbinieki neslēpj gandarījumu, ka šai reidā aizturējuši vairākus ārvalstniekus, kas uz Lietuvas ceļiem jūtas nesodāmi, tostarp minēto "rekordistu" no Latvijas. Šobrīd lietuviešu policistu dienesta mašīnas aprīkotas ar datoriem, kuros ievadot automobiļa valsts reģistrācijas numuru, jau pēc brīža īpašā datu bāzē var noskaidrot, vai šī mašīna nav fiksēta kā ātruma pārsniedzēja.

Tālākais aizturētais un sodītais ciemiņš izrādījies kāds jauns Brazīlijas pilsonis, kas kopā ar vēl vienu savu tautieti ar Polijā īrētu automobili apceļojis Baltijas valstis. 200 litu (58 eiro) sodu viņš samaksājis nevilcinoties un atzinis, ka pat šis starpgadījums nespējot viņam sabojāt labos iespaidus par Lietuvu.

Pavisam citādi uzvedies aizturētais 28 gadus vecais "rekordists" no Latvijas - lai gan viņam parādītas fotogrāfijas, kurās saskatāms gan automobilis, gan viņa paša seja aiz loga, viņš paziņojis, ka ātrumu neesot pārsniedzis.

No 18 pārkāpumiem, kuros "Lexus" vadītājs pieķerts kopš 2013.gada jūlija, administratīvo tiesību pārkāpumu protokoli viņam gan izrakstīti tikai par pieciem, jo attiecībā uz pārējiem jau iestājies noilgums. Tomēr 800 litu naudassodu maksāt viņš atteicies.

Ja šis sods netiks samaksāts desmit dienu laikā, tad "ceļu ērglim" no Latvijas - tā šādus autobraucējus dēvē Lietuvā - būs jārēķinās ar krietni lielāku sodu, norāda portāls.

Lietuvas teritorijā maģistrāle "Via Baltica" izceļas ar lielu avāriju skaitu. Kopš šā gada sākuma tur fiksēti 90 satiksmes negadījumi, 24 no tiem cietuši cilvēki, astoņi satiksmes dalībnieki gājuši bojā un 22 guvuši savainojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!