Foto: LETA

Nākamā gada pirmajā pusgadā būšot jaunumi tā dēvētajā oligarhu lietā, Latvijas Radio 4 raidījumā "Darbojošās personas" sacīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks.

Jautāts, kāpēc no KNAB pēdējā laikā nav dzirdēts par skaļām, lielām krimināllietām un vai tiešām korupcija ir būtiski mazinājusies, KNAB priekšnieks bilda, ka korupcija nav mazinājusies un kur nu vēl "beigusies", jo viņš nav tāds ideālists, - korupcija vienmēr pastāvēs.

"Mēs strādāsim visos iespējamajos virzienos. Attiecībā uz konkrētām krimināllietām - pie tām strādā izmeklētāji, un informācijas par to, ka virzības uz priekšu šajās lietās nebūtu, man nav," skaidroja KNAB vadītājs, piebilstot, ka gadījumā, ja tāda informācija būtu viņa rīcībā, viņš uz to reaģētu.

"Es domāju, ka nākamā gada pirmajā pusgadā sabiedrībai būs informācija arī par tā dēvēto oligarhu lietu. Vismaz šobrīd runa ir par šo laika posmu," sacīja Streļčenoks.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, tā dēvētā oligarhu lieta tika ierosināta 2011.gada maijā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Sākotnēji lietā bija iesaistītas un tiesiskais statuss piemērots 11 personām. KNAB veicis kratīšanas vairākās vietās Latvijā, tostarp ietekmīgu politiķu īpašumos: Aivara Lemberga Puzes īpašumā, Rīgas domē un brīvostas pārvaldē, Tautas partijas līdera Andra Šķēles ģimenei piederošās SIA "Uzņēmumu vadība un konsultācijas" (UVK) telpās un citos uzņēmumos.

Tāpat KNAB vērsies Saeimā ar lūgumu dot atļauju veikt kratīšanu pie deputāta Aināra Šlesera (PLL), tomēr Saeima nedeva atļauju kratīšanai pie deputāta dzīvesvietā.

Kratīšanas notikušas arī laikraksta "Neatkarīgā Rīta Avīze" izdevēja SIA "Mediju nams" telpās, kā arī AS "Diena" kontrolpaketes īpašnieka Viestura Koziola kabinetā.

2012.gadā Strīķe informēja, ka gada laikā KNAB šajā lietā ticis tiktāl, ka "shēmas ir sazīmētas, personas apzinātas, viņu loma un tas, kā viss noticis, pamatā ir noskaidrots". Strīķe atzina, ka oligarhu lietas izmeklēšanas centrā ir Rīgas tirdzniecības osta un tās piederība.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers šogad norādīja uz rezultātu neesamību tā dēvētajā oligarhu lietā, lai arī izmeklēšana ilgst vairāk nekā trīs gadus. Ģenerālprokurors maijā intervijā Latvijas Radio sacīja, ka tik ilgstoša lietas izmeklēšana ļauj izdarīt pieņēmumu, ka "kādā daļā to nāksies izbeigt pierādījumu trūkuma dēļ".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!