Foto: DELFI Репортер
Aizvadītajās brīvdienās Tērvetē notikušo Zemgaļu svētku laikā smagi piekauts festivāla rīkotājs un Tērvetes zemgaļu pils muzeja saimnieks Normunds Jērums. Aculiecinieki portālam "rus.delfi.lv" stāsta, ka vietējo jauniešu uzbrukuma laikā policija pat nav centusies iejaukties.

Kā pastāstīja viens no incidenta aculieciniekiem, pazīstamais viduslaiku eksperts Vasīlijs Golubevs, Zemgaļu svētki Tērvetē šogad iesākušies kā ierasts un pulcējuši simtiem vēstures mīļotāju no Latvijas, kā arī Lietuvas, Igaunijas un Krievijas. Liela daļa viesu teltis nakšņošanai bija uzslējuši zemgaļu pils – muzeja teritorijā, kas ir privātīpašums un ir iežogota.

Svētdienas agrā rītā, ap pulksten trijiem, viesi mierīgi sēdējuši pie galdiem, kūries ugunskurs, dziedātas dziesmas, kad pils teritorijā piepeši parādījusies spēcīgu puišu grupa, atminas Vasīlijs. Puiši uzvedās agresīvi un bezkaunīgi. Muzeja direktors viņiem esot teicis: "Ko jūs šeit darāt? Pacentieties atstāt teritoriju." Tomēr atbildes vietā puiši uzbrukuši pils saimniekam un sākuši viņu sist.

"Iedomājieties paši. Trijos naktī pie ugunskura nebija sevišķi daudz viesu – īsti neviena, kas varētu cīnīties pretim. Beigu beigās kopīgiem spēkiem mums izdevās kompāniju aizvirzīt līdz centrālajai izejai," stāsta Golubevs. Pēc tam pils saimnieks piezvanījis policijai un paziņojis par uzbrukumu.

Golubevs klāsta, ka tās vēl nebija beigas, gluži pretēji – pēc tam notikumi sākuši attīstīties tik straujā tempā, ka muzeja direktors esot gandrīz zaudējis dzīvību.

Pēc izsaukuma reģistrēšanas dežūrdaļā uz notikuma vietu atsūtīja policijas ekipāžu no Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Dobeles iecirkņa. Policija bijusi klāt pēc apmēram pusstundas, stāsta liecinieks. Kolīdz ieradās policisti, pils teritorijā no jauna parādījusies agresīvā kompānija, tikai šoreiz vēl kuplākā skaitā.

"Bija skaidrs, ka viņi atkāpušies tikai tāpēc, lai iegūtu papildspēkus," spriež Golubevs. Viņš tobrīd cerēja, ka tiks apkopotas klātesošo liecības par notikušo un tūlīt arī aizturēs aizdomās turamos. Bet tieši šajā brīdī policistu acu priekšā divi no uzbrucēju kompānijas piegāja Normundam un no jauna sāka viņu spēcīgi sist ar rokām un kājām. Viņam sasita seju, izsita trīs zobus. Kad palīgā metās Normunda brālis, arī viņu sāka sist. Kautiņā iesaistījās un trūkties dabūja vēl viens viesis, kuram pārsita uzaci," notikušo atstāsta Golubevs.

Pēc viņa teiktā, tikmēr policisti stāvējuši blakus un nedarījuši neko. Pat necentušies apturēt agresīvos jauniešus. Uz prasību apturēt uzbrucējus, likumsargi mierīgi atbildējuši, ka puišus pazīst un neredz sevišķu iemeslu aizturēt, jo neesot skaidrs, kas noticis patiesībā, atceras notikumu aculiecinieks.

"Tas, ka viņu priekšā uz zemes guļ asiņojošs cilvēks ar izsistiem zobiem, nekalpoja par pietiekamu argumentu, lai policisti pieņemtu mūsu iesniegumu. Viņi aizbildinājās, ka nevarot fiksēt bojājumus," sašutis ir Golubevs.

Agresīvie jaunieši rimušies vien tad, kad ieradās vēl viena policijas ekipāža. Šoreiz – Dobeles pašvaldības policija, kura reaģēja pēc tam, kad atpūtnieki atkārtoti vērsušies dežūrdaļā, jo redzējuši, ka policisti neko nedara. Policijas papildspēki gan ieradušies septiņos no rīta, bet tikai ap pulksten 12 pils teritorijā ieradās vecākais inspektors, lai savāktu pierādījumus.

"Normunds ir cienījams publiskā sektora darbinieks jau 20 gadus. Lielisks arheologs un arheoloģijas entuziasts, kurš pats savām rokām cēlis zemgaļu pili Tērvetē. Mani pārsteidz, ka grupa jaunu un nekaunīgu puišu var nesodīti uzspiest savu kārtību viņiem nepiederošā teritorijā, uzspļaujot likumam. Visvairāk mani pārsteidz, ka Dobeles policija negrasās iejaukties," secina Golubevs.

Nedēļas sākumā pils saimnieks un citi cietušie atradās slimnīcā, kur fiksēti miesas bojājumi, kas gūti uzbrukumā. Jau esot uzrakstīts arī iesniegums Valsts policijas priekšniekam Intam Ķuzim.

Savukārt Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes galvenā speciāliste Ieva Sietniece portālam "Delfi" sacīja, ka pašlaik, balstoties uz iegūtajiem faktiem, sākta dienesta pārbaude, kuras laikā esot jāizvērtē policijas darbinieku rīcība. Uzsāktā procesa ietvaros arī noteikta ekspertīze, lai konstatētu miesas bojājumu pakāpi cietušajiem, kā arī to, kādā veidā miesas bojājumi iegūti.

"Es nekad dzīvē vēl neesmu redzējis, ka policistu klātbūtnē sit, atspārda cilvēku un ka likumsargi pat necenšas sitējus apturēt, aizvilkt viņus prom, bet vienkārši skatās," portālam "Delfi" par notikušo saka cietušais Normunds Jērums. Viņš lēš, ka pirmajā uzbrukuma reizē bijuši ap 15 jauniešu, bet otrajā – 20 puiši. Necilvēcīgo izrēķināšanos izdevās apturēt, pateicoties viesiem.

Normunds stāsta, ka arī citi vietējie iedzīvotāji cietuši no varmākām, regulāri bijuši policijas redzeslokā. Līdz šim varmākas gan nav sodītas. Tērvetē mēļo, ka diviem sitējiem ir ietekmīgi vecāki. Šobrīd izmeklēšana uzsākta vien Normunda iniciatīvas dēļ. Apsekot incidenta vietu policija ieradās tikai pēc tam, kad viņš pats personīgi pēc kautiņa bija atkārtoti vērsies Valsts policijā.

"Tas ir ļoti aizdomīgi, ka policija, kuru mēs lūdzām ierasties, lai sniegtu savas liecības, ne tikai noraudzījās kautiņā, bet arī nepieņēma mūsu iesniegumu, atteicās uzklausīt liecības, kuras šobrīd savākt būs teju neiespējami, jo aculiecinieki bija gan no Lietuvas, gan Igaunijas, gan Krievijas. Turklāt [policija] arī neaizturēja uzbrucējus," skaidro Normunds, kurš ir šokēts, ka likumsargi savu neiejaukšanos incidentā pamatoja ar to, ka pazīst uzbrucējus.

Normunds teic, ka pēc notikušā jauniešu "banda" draudējusi pili nodedzināt un izrēķināties ar viņu. "Redzēsim, kā notikumi risināsies tālāk, taču mani bažīgu dara Dobeles policijas nostāja šajā jautājumā," neslēpj Normunds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!