Foto: Rīgas Pašvaldības policija

21. februārī neilgi pēc pulksten 11 Rīgas pašvaldības policijas Ziemeļu pārvaldes darbinieki devušies uz izsaukumu Čiekurkalnā, kur kāds vīrietis, pārbraucot mājās no slimnīcas, sastapis savus nepilngadīgos bērnus alkohola reibumā kopā ar pieciem citiem vienaudžiem.

Situācijas atrisināšanai vīrietis nolēmis piesaistīt policiju.

Ierodoties norādītajā mājoklī, likumsargi sastapuši vīrieti un septiņus jauniešus. Vīrietis paskaidrojis, ka divi no jauniešiem ir viņa bērni, kuri izturoties nepieņemami. Atgriežoties mājās, sākotnēji viņš neesot ielaists dzīvoklī. Caur durvīm bijusi dzirdama vairāku jauniešu bļaustīšanās un pudeļu šķindēšana.

Pēc ilgstošas dauzīšanas pie durvīm, bērni tomēr tās atvēruši. Dzīvoklī valdījis spēcīgs cigarešu smārds.

Vīrietis atklājis, ka bērnus pirms dažiem gadiem uzņēmis pie sevis, jo māte no viņiem atteikusies. Tomēr līdz šim atvases sagādājušas vien problēmas gan izglītības iestādēs, gan vīrieša jaunajā laulības dzīvē. Kunga sievai pat nācies atrast atsevišķu dzīvokli, jo bērni viņu regulāri pazemojuši. Tāpat atvases regulāri nonākušas policijas redzeslokā saistībā ar dažādiem likumpārkāpumiem.

Ar bāriņtiesas atbalstu ģimenē pastāvošās problēmas sākuši šķetināt speciālisti, tomēr, kā paskaidrojis kungs, situācijas viena pēc otras atkārtojas. Izsaucējs atzinis, ka bērnu necienīgās attieksmes dēļ nevēlas turpināt viņu aprūpi.

Savukārt pusaudži skaidrojuši, ka ikdienā viņiem regulāri tiekot draudēts gan ar atteikšanos no viņiem, gan arī fizisku izrēķināšanos. Tāpat viņi tiekot vainoti tēva dzīves bojāšanā un saukti par tādiem, kuri nav izdevušies. Atvases skaidrojušas, ka, lai gan dzīvo labos apstākļos, normālu attiecību ar tēvu viņiem neesot. Jaunieši teikuši, ka baidās palikt kopā ar viņu un lūguši nošķiršanu.

Arī tēvs nošķiršanas ideju atbalstījis, skaidrojot, ka pēc policistu aizbraukšanas konflikts varētu saasināties.

Jauniešiem pārbaudīta alkohola koncentrācija, un testos noskaidrots, ka trīs jaunieši ir alkohola reibumā, tostarp, arī abi vīriešu bērni – 16 gadus vecā meita un 15 gadus vecais dēls. Skaidrā esošie jaunieši aicināti doties uz savām mājām, savukārt trešo reibumā esošo pusaudzi policisti nogādājuši mājās.

Policija sākusi trīs administratīvās lietvedības par atrašanos alkohola reibumā, nesasniedzot pilngadību. Abi policiju izsaukušā vīrieša bērni nošķirti no ģimenes un nogādāti krīzes centrā.

Lietas materiāli nosūtīti gan Rīgas bāriņtiesai, gan RPP Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļas darbiniekiem turpmākam darbam ar ģimeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!