Foto: Shutterstock
Limbažu rajona tiesas tiesnesis Kārlis Jansons attaisnojis par braukšanu alkohola reibumā pavasarī aizturētu sievieti, kura policistiem savu sēšanos pie stūres dzērumā sākotnēji atzina, turklāt šī atzīšanās pat tika nofilmēta ar viedtālruni, vēsta telekompānijas TV3 ziņas.

Uz tiesas sola par automašīnas vadīšanu pusotras promiles reibumā bija sēdusies kādreizējā Ādažu pašvaldības policiste Andra Veipa. Ar tālruni uzņemtajā videomateriālā redzams, kā sieviete pēc viņas vadītās automašīnas apturēšanas likumsargiem vairākkārt lūdzas, vai nevar "kaut ko sarunāt", uz ko saņem noraidošu atbildi.

Videomateriālā arī redzams, kā viņa atzīstas, ka pirms sēšanās pie stūres dzērusi. Pēc brīža policisti veikuši testu ar alkometru un sievietes izelpā konstatējuši 1,5 promiles alkohola.

Tomēr, Veipas lietai nonākot tiesā, viņa tikusi attaisnota. Tiesnesis Jansons spriedumā atsaucies uz pretrunām policijas darbinieku liecībās gan par notikušā precīzu laiku, gan citiem apstākļiem. Tiesnesis noticējis Veipas teiktajam, kura viņam apgalvojusi, ka tikai pēc sarunas ar policijas darbiniekiem uztraukuma dēļ iedzērusi liķieri, bet pēc tam vairs nav sēdusies pie auto stūres.

Valsts policijas pārstāvis Kaspars Spalvēns TV3 ziņām pauda, ka Limbažu rajona tiesas spriedums nav un nevar būt taisnīgs, jo autovadītājas sniegtais paskaidrojums bijis gaužām banāls un muļķīgs. "Ja uzskata to par patiesu un pieņem, ka tā tas varētu būt, nu tad ir tā, kā ir," sacīja Spalvēns.

Ar lietu nesaistītais Rīgas apgabaltiesas tiesnesis Juris Stukāns TV3 ziņām komentēja, ka arī viņam šis spriedums nav saprotams. Stukānam bija grūti pateikt, kāpēc tiesnesim Jansonam šķietami maznozīmīgas pretrunas lietā likušās tik nozīmīgas, lai Veipas braukšanu dzērumā atzītu par nepierādītu.

"Katrā lietā tiesnesim ir jāvērtē, vai šī kļūda ir ietekmējusi juridiska jautājuma izlemšanu pēc būtības. Piemēram, šeit ir minēts, ka viens teica, ka mašīna ir dzeltenā krāsā, cits - ka zilā krāsā. Kādā veidā mašīnas krāsa ietekmē Veipas [auto] vadīšanas faktu alkohola reibumā? Nu nekā," izbrīnu pauda Stukāns.

Savukārt pretrunīgo spriedumu parakstījušais tiesnesis Jansons uz TV3 ziņu jautājumiem atbildēt atteicās, žurnālistes priekšā aizcērtot un aizslēdzot sava kabineta durvis, kā arī vēlāk nereaģējot uz viņas klauvēšanu.

Spriedumu Veipas administratīvā pārkāpuma lietā nolēmusi nepārsūdzēt arī Limbažu prokuratūra, kurai to lūgusi darīt Valsts policija. Prokuratūrā ar TV3 ziņām par šo lietu negribēja runāt. Tāpat sarunai nepiekrita Veipas advokāts, kura birojs atrodas vienā ēkā ar Limbažu rajona tiesu. Savukārt ar pašu Veipu TV3 ziņām sazināties neesot izdevies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!