Foto: DELFI
Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa ceturtdien lemj par izspiešanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu aizdomās turētā maksātnespējas administratora Māra Sprūda atbrīvošanu no apcietinājuma pret drošības naudu.

Sprūds, vaicāts, vai nav mainījis savu nostāju saistībā ar kriminālprocesu, atbildēja noliedzoši, sakot, ka arvien uzskata, ka esot ticis nepamatoti aizturēts. Savukārt uz repliku, ka pārējie divi šajā lietā par aizdomās turētajiem atzītie no apcietinājuma atbrīvoti, jo sadarbojušies ar policiju, Sprūds atbildēja: "Tā ir viņu darīšana".

Jau ziņots, ka jūnija sākumā vienlaikus ar Sprūdu Valsts policija aizturēja arī likvidējamās "Trasta komercbankas" likvidatoru - maksātnespējas administratoru Ilmāru Krūmu un uzņēmēja Jūlija Krūmiņa finansistu Jorenu Raitumu. Tajā pašā dienā citā kriminālprocesā par kukuļa izspiešanas mēģinājumu aizturēja arī Sprūdam un Krūmam labi pazīstamo administratoru Nauri Durevski.

9. jūnijā tiesa nolēma visiem aizturētajiem kā drošības līdzekli piemērot apcietinājumu, bet jau 12. jūlijā apcietinājums pret drošības līdzekli, kas nav saistīts ar apcietinājumu, tika grozīts Raitumam. Savukārt 26. jūlijā no apcietinājuma tika atbrīvots arī Krūms.

Sprūda advokāts Jānis Rozenbergs žurnālam "Ir" pastāstījis, ka, lemjot par drošības līdzekļa maiņu Sprūdam, tiesas darba kārtībā varot parādīties jautājums par Sprūda atbrīvošanu pret drošības naudu. Viņš gan neatklāja, cik Sprūds būtu gatavs maksāt drošības naudā, bet piementināja, ka miljoni tie nebūšot, jo jāņem vērā Sprūda rocība.

Jau vēstīts, ka Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) bija aizturējusi un par aizdomās turētajiem atzinusi maksātnespējas administratorus Sprūdu, Krūmu un Durevski, kā arī finansistu Raitumu.

Zināms, ka ENAP sākusi divus atsevišķus kriminālprocesus. Vienā figurē Sprūds kopā ar likvidējamās "Trasta komercbankas" administratoru Krūmu un Raitumu. Sprūdam un Krūmam tiek inkriminēta izspiešana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana, savukārt Raitumam tiek inkriminēta dalība izspiešanā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā. Otrajā lietā figurē Durevskis, par kura inkriminēto noziegumu nekas šobrīd publiski nav zināms.

Pēc ENAP veiktajām aizturēšanām Maksātnespējas administrācija šonedēļ atstādināja no amata Sprūdu, Krūmu un Durevski.

Žurnāla rīcībā esošā informācija liecina, ka "Trasta komercbankas" likvidators Krūms un procesam piesaistītais Sprūds, iespējams, tiek turēti aizdomās par naudas izspiešanu no kreditoriem, prasot cedēt daļu no prasījuma summas likvidatora un viņa komandas noteiktām trešajām personām.

"Likvidatoram procesā ir liela vara - viņš var atzīt vai neatzīt kreditoru prasījumus, tāpat pieņem lēmumus par naudas izmaksu. Neoficiāli izskanējis, ka šobrīd krimināllietā figurē vismaz divu kreditoru - "Ergo Tec LLP" un "Fairwood Import LLP" - vārdi. Šo Lielbritānijā reģistrēto kompāniju īpašnieki paslēpti ārzonās Seišelu un Menas salās," ceturtdien vēstīja žurnāls "Ir".

Tāpat jau ziņots, ka starp aizdomās turētajiem Sprūds ir arī kriminālprocesā par iespējamiem pārkāpumiem uzņēmumu "Dzimtā sēta" un "Peltes īpašumi" maksātnespējas procesos. Šajā kriminālprocesā aizdomās turēto vidū ir arī Sprūda dzīvesbiedre, maksātnespējas procesa administratore Ilze Gulbe, kā arī kādreizējais Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs, bijušais nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK ģenerālsekretārs Aigars Lūsis. Kopumā šajā procesā par aizdomās turētajiem atzītas sešas personas.

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors veic pirmstiesas izmeklēšanu par iespējamiem pārkāpumiem "Dzimtā sēta" un "Peltes īpašumi" maksātnespējas procesos. Finanšu policijas pārvaldes darbinieki prokurora uzdevumā 9. jūnijā minētajā kriminālprocesā veica deviņas kratīšanas. Šajā pašā dienā par aizdomās turētajām tika atzītas divas personas pēc Krimināllikuma panta par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Turklāt tika aizturēta sertificēta maksātnespējas administratore, kura nākamajā dienā atzīta par aizdomās turēto noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!