Foto: LETA
Rīgas apgabaltiesas pirmdien nepieņēma pieteikto noraidījumu tiesas sastāvam smagos noziegumos apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Ventspilij un Latvijai") krimināllietā.

Pirmdien tiesa minēto pieteikumu noraidīja, kā arī uzklausīja tiesas dalībnieku viedokļus par iepriekš iesniegtajiem un arī pirmdien vēl papildus iesniegtajiem apsūdzēto lūgumiem.

Nākamā sēde šajā lietā paredzēta 6. oktobrī plkst.11.

Jau ziņots, ka uzņēmuma "Pars termināls" juridiskais pārstāvis Gatis Dirnēns pieteikumu par noraidījumu pamatoja ar to, ka tiesas arestētie SIA "Ventbunker" un AS "Latvijas Naftas tranzīts" aktīvi, kurus uzrauga Šveices advokāts Rūdolfs Meroni, ir tikuši izpārdoti, kā arī Meroni ir kļuvis par daļu šo aktīvu īpašnieku. Dirnēns tiesai uzsvēra, ka ir vērsies gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, gan pie atbildīgajām Šveices institūcijām, lai uzzinātu, vai ir sākts kriminālprocess pret Meroni par prettiesisku rīcību ar arestēto mantu.

Savukārt prokuratūra tiesai norādīja, ka, balstoties uz Kriminālprocesa likuma 55. panta ceturto daļu, pieteikto noraidījumu nedrīkst motivēt ar personas rīcību konkrētajā kriminālprocesā. Rīcība pārsūdzama likumā noteiktajā kārtībā.

Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram uz apsūdzēto sola sēdies arī viņa dēls Anrijs Lembergs un dažādu tranzītuzņēmumu bijusī amatpersona Ansis Sormulis. Visi trīs norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, ko prokuratūra tiesai nodeva 2008. gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009. gada 20. augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Irīna Jansone un Ligita Kuzmane, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!