Foto: LETA
Ceturtdien, 10. augustā, tiesa skatīs maksātnespējas administrator Māra Sprūda, kurš turēts aizdomās par izspiešanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, drošības līdzekli. Lemjot par šo jautājumu, tiesas darba kārtībā var parādīties jautājums par Sprūda atbrīvošanu pret drošības naudu, ceturtdien vēstī žurnāls "Ir".

Intervijā žurnālam Sprūda advokāts Jānis Rozenbergs pastāstījis, ka "ņemot vērā mazliet depresīvo vidi, kas tur iekšā, salīdzinoši viņš jūtas pietiekami normāli". Tiesai lūgts atcelt vai mainīt drošības līdzekli Sprūdam. Cik daudz Sprūds būtu gatavs maksāt drošības naudā, advokāts neatklāj, bet piementinājis, ka miljoni tie nebūšot, jo jāņem vērā Sprūda rocība.

Jau ziņots, ka jūnija sākumā vienlaikus ar Sprūdu Valsts policija aizturēja arī likvidējamās "Trasta komercbankas" likvidatoru - maksātnespējas administratoru Ilmāru Krūmu un uzņēmēja Jūlija Krūmiņa finansistu Jorenu Raitumu. Tajā pašā dienā citā kriminālprocesā par kukuļa izspiešanas mēģinājumu aizturēja arī Sprūdam un Krūmam labi pazīstamo administratoru Nauri Durevski.

Raitums neilgi pēc apcietinājuma piemērošanas no tā tika atbrīvots, viņam piemērojot ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli. Vēlāk, 26. jūlijā, no apcietinājuma atbrīvots arī Krūms. Tagad divi ir brīvībā - piemērojot citu drošības līdzekli. Sprūds un Durevskis vēl atrodas apcietinājumā.

Žurnāla rīcībā esošā informācija liecina, ka "Trasta komercbankas" likvidators Krūms un procesam piesaistītais Sprūds, iespējams, tiek turēti aizdomās par naudas izspiešanu no kreditoriem, prasot cedēt daļu no prasījuma summas likvidatora un viņa komandas noteiktām trešajām personām. "Likvidatoram procesā ir liela vara - viņš var atzīt vai neatzīt kreditoru prasījumus, tāpat pieņem lēmumus par naudas izmaksu. Neoficiāli izskanējis, ka šobrīd krimināllietā figurē vismaz divu kreditoru - "Ergo Tec LLP" un "Fairwood Import LLP" - vārdi. Šo Lielbritānijā reģistrēto kompāniju īpašnieki paslēpti ārzonās Seišelu un Menas salās," raksta žurnāls.

"Izspiešana izpaužas tādējādi, ka ar vairākiem bankas kreditoriem, kas vēlas dabūt naudiņu no bankas, trešās personas ir noslēgušas cesijas līgumus par daļu no summas," žurnālam stāsta Rozenbergs, paužot aizdomas par sasteigtiem izmeklēšanas lēmumiem šajā lietā. Sprūds ir atteicies sniegt liecības šajā lietā un aizdomās turamā statusu uzskata par nepamatotu.

Jau vēstīts, ka Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) aizturējusi un par aizdomās turētajiem atzinusi maksātnespējas administratorus Sprūdu, "Trasta komercbankas" administratoru Ilmāru Krūmu un Nauri Durevski, kā arī finansistu Jorenu Raitumu.

Zināms, ka ENAP sākusi divus atsevišķus kriminālprocesus. Vienā figurē Sprūds kopā ar likvidējamās "Trasta komercbankas" administratoru Krūmu un Raitumu. Sprūdam un Krūmam tiek inkriminēta izspiešana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana, savukārt Raitumam tiek inkriminēta dalība izspiešanā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā. Otrajā lietā figurē Durevskis, par kura inkriminēto noziegumu nekas šobrīd publiski nav zināms.

Pēc ENAP veiktajām aizturēšanām Maksātnespējas administrācija šonedēļ atstādināja no amata Sprūdu, Krūmu un Durevski.

Vēl kriminālprocesā par iespējamiem pārkāpumiem uzņēmumu "Dzimtā sēta" un "Peltes īpašumi" maksātnespējas procesos starp aizdomās turētajiem ir Sprūds, viņa dzīvesbiedre maksātnespējas procesa administratore Ilze Gulbe, kā arī kādreizējais Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs, bijušais nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK ģenerālsekretārs Aigars Lūsis, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Kopumā šajā procesā par aizdomās turētajiem atzītas sešas personas.

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors veic pirmstiesas izmeklēšanu par iespējamiem pārkāpumiem "Dzimtā sēta" un "Peltes īpašumi" maksātnespējas procesos. Finanšu policijas pārvaldes darbinieki prokurora uzdevumā 9. jūnijā minētajā kriminālprocesā veica deviņas kratīšanas. Šajā pašā dienā par aizdomās turētajām tika atzītas divas personas pēc Krimināllikuma panta par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Turklāt tika aizturēta sertificēta maksātnespējas administratore, kura nākamajā dienā atzīta par aizdomās turēto noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!