Foto: LETA
Piektdien, 5. oktobrī, Rīgas apgabaltiesas prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā kāds vīrietis apsūdzēts par bijušās prokurores Birutas Lozes slepkavību, kas izdarīta mantkārīgā nolūkā un apzinoties, ka cietusī persona atradās bezpalīdzības stāvoklī.

Neminot personu vārdus, Ģenerālprokuratūra informē, ka saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētais vīrietis bijusi persona, kuru saskaņā ar mantojuma līgumu cietusī persona savas nāves gadījumā ieceļ par savu mantinieku uz visu viņas atstājamo mantojumu. Vīrietis uz mantojuma līguma pamata bija uzņēmies sniegt viņai saimniecisko un sociālo palīdzību līdz viņas mūža galam.

Uzzinājis, ka cietusī nav apmierināta ar viņa uzņemto saistību izpildi un vēlas pārtraukt noslēgtā līguma attiecības, apsūdzētais, nolūkā panākt mantojuma līguma mantisko saistību izpildi un nepieļaut līguma atcelšanu, lai nezaudētu piešķirtās tiesības uz cietušās atstājamo mantojumu, nolēma noslepkavot cietušo sava mantiskā stāvokļa uzlabošanai.

Realizējot savu noziedzīgo nodomu, apsūdzētais, apzinoties, ka cietusī atrodas bezpalīdzības stāvoklī sava vecuma nevarības dēļ, tīši ar trulu priekšmetu vairākas reizes iesitis cietušajai pa dzīvībai svarīgām ķermeņa daļām. Pēc tam apsūdzētais turpinājis cietušo žņaugt līdz iestājusies nāve. Pēc tam apsūdzētais līķi apraka kāpu zonā.

Apsūdzētais vīrietis pie kriminālatbildības saukts pēc Krimināllikuma 117. panta 2. punkta un 9. punkta. Apsūdzētajam piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. Par slepkavību, ja noslepkavota persona, vainīgajam apzinoties, ka tā ir bezpalīdzības stāvoklī, un ja tā izdarīta mantkārīgā nolūkā, soda ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 20 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas rajona tiesai Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!