Foto: DELFI

Rīgas apgabaltiesa piektdien piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz trīs gadiem un trīs mēnešiem 13.janvāra grautiņu krimināllietā apsūdzētajam Ivaram Saksonam. Viņu tiesas zālē pēc sprieduma pasludināšanas nekavējoties atbrīvoja no apcietinājuma.

Kā informēja Saksona pārstāvis, zvērināts advokāts Jānis Mucenieks, viņš tiesu debatēs akcentēja pozitīvi raksturoto apsūdzētā personību, kā arī vairākus viņa atbildību mīkstinošus apstākļus. Minētos argumentus tiesa ņēma vērā, iztiesājot lietu un nosakot sodu.

Jau ziņots, ka augustā Rīgas apgabaltiesa 13.janvāra grautiņu krimināllietā pieciem apsūdzētajiem tika atzīti par vainīgiem par aktīvu piedalīšanos masu nekārtībās, četriem no viņiem piesprieda cietumsodu, bet vienam - piespiedu darbu. Tiesa apsūdzētos atzina par vainīgiem pēc Krimināllikuma (KL) 225.panta 2.daļas, kas bija redakcijā līdz 2010.gada 31.decembrim.

Apsūdzēto Māri Gropi tiesa nosprieda sodīt ar brīvības atņemšanu uz trīs gadiem un vienu mēnesi, kā arī par labu valstij piedzīt 149 eiro par zvērināta advokāta sniegto juridisko palīdzību tiesā. Savukārt Edgaram Vendlandam tika piespriests trīs gadus un trīs mēnešus ilgs cietumsods, bet par labu valstij piedzīti 477 eiro par zvērināta advokāta sniegto juridisko palīdzību tiesā.

Apsūdzētos Alekseju Borisenkovu un Vilni Rozenbergu tiesa lēma sodīt ar brīvības atņemšanu uz trīs gadiem un vienu mēnesi. Saskaņā ar Krimināllikuma 55.pantu tiesa nosprieda personām sodu noteikt ar pārbaudes laiku uz trīs gadiem un vienu mēnesi. Līdztekus Borisenkovam un Rozenbergam jāreģistrējas Valsts probācijas dienestā un jāpiedalās tā rīkotajās programmās. Tiesa nosprieda piedzīt par labu valstij no Borisenkova par zvērināta advokāta pakalpojumiem 440 eiro.

Savukārt piekto lietā apsūdzēto Rolandu Podziņu tiesa sodīja ar 180 piespiedu darba stundām. Tāpat tiesa nosprieda cietušo pieteiktās mantiskās un morālās kompensācijas nenoteikt.

Jau ziņots, ka iepriekš apgabaltiesa apjomīgo 13.janvāra grautiņu pamata krimināllietu pret 68 apsūdzētajiem sadalīja trīs daļās, izveidojot trīs jaunus kriminālprocesus. Viens no kriminālprocesiem tika izdalīts pret 23 apsūdzētajiem, otrs - pret 25, bet trešais - pret 20. Vēlāk tiesa šos kriminālprocesus sadalīja vēl sīkāk.

2009.gada 13.janvārī aptuveni 10 000 cilvēku pulcējās uz protesta akciju Doma laukumā, lai nevardarbīgā veidā pieprasītu Saeimas atlaišanu.

Pēc protesta akcijas Vecrīgā sākās grautiņi - tika izsisti logi vairākām ēkām, tostarp stipri cieta Saeimas nams, tika aplaupīts veikals, kurā tirgoja AS "Latvijas balzams" produkciju, kā arī cieta muzikālais restorāns "Fīlings". Kā novēroja aģentūra LETA, grautiņos piedalījās vairāki simti jauniešu, no kuriem daudzi bija alkohola reibumā. Šie cilvēki vairākas stundas demolēja Vecrīgu.

Grautiņu laikā tika aizturētas 126 personas, un sadursmēs pie Saeimas ēkas mediķi palīdzību sniedza vairāk nekā 30 cilvēkiem, savukārt slimnīcās ar dažādām traumām tika ievietoti 28 cietušie, bet četri cilvēki no hospitalizācijas atteicās. Tāpat mediķi sniedza palīdzību aizturētajiem sadursmju dalībniekiem, kuri jau bija nogādāti policijas iecirkņos. Nekārtībās cieta arī paši policisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!