Foto: DELFI Aculiecinieks
Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa otrdien pasludinājusi spriedumu Ķempes ielas ugunsgrēka lietā, Maksimam Kisļakam un Leonīdam Ivanovskim piespriesti trīs gadi nosacīti.

Tāpat abiem piespriesta policijas kontrole uz trim gadiem un aizliegums uz trim gadiem ieņemt amatus Iekšlietu ministrijas struktūrvienībās.

Nolemts, ka no Kisļaka un Ivanovska piedzenami arī procesuālie izdevumi.

Savukārt Ivaru Žagatu tiesa nolēma attaisnot.

Spriedumu var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijā desmit dienu laikā no pilna sprieduma pieejamības dienas, iesniedzot Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesai apelācijas sūdzību vai protestu.

Pilns spriedums būs pieejams 3. novembrī.

Tiesas sēdē iepriekš neviens no trim apsūdzētajiem neatzina savu vainu viņiem celtajās apsūdzībās.

Jau vēstīts, ka vairākam personām - Maksimam Kisļakam, Leonīdam Ivanovskim un Ivaram Žagatam - prokurors uzrādījis apsūdzības par valsts amatpersonas bezdarbību, ja tas izraisījis smagas sekas. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz sešiem gadiem vai piespiedu darbu, vai naudas sodu. Divi no vainotajiem ugunsdzēsējiem ir virsnieki, kas liktenīgajā naktī notikuma vietā organizēja glābšanas darbus.

Valsts policija (VP) 2007. gada sākumā pēc gadu ilgas izmeklēšanas nekonstatēja pārkāpumus notikušā ugunsgrēka Mirdzas Ķempes ielā dzēšanā un Ģenerālprokuratūras sākto kriminālprocesu par valsts amatpersonas bezdarbību izbeidza, taču pēc neilga laika prokuratūra kriminālprocesu atjaunoja un nodeva atpakaļ izmeklēšanai VP.

Tūlīt pēc ugunsgrēka uz dienesta izmeklēšanas laiku no amata atstādināja VUGD priekšnieku Ainaru Penci. VUGD dienesta pārbaudē nekādi ugunsdzēsēju pārkāpumi netika konstatēti, tieši otrādi – atklāts, ka ugunsdrošības noteikumi nav ievēroti degušajā dzīvoklī un dažādi apstākļi, piemēram, dzelzs durvis un ar iedzīvotāju automašīnām pilnais pagalms, traucēja glābšanas darbus.

Dienesta izmeklēšanu sāka pēc ugunsdzēsēja Arvīda Vilcāna sūdzības. Vilcāns apgalvoja, ka Pencis valdībai sniedzis nepatiesu informāciju par ugunsgrēka apstākļiem. Pārbaudē pārkāpumus nekonstatēja, un Penci atjaunoja darbā.

2006. gada 6. janvāra naktī Mežaparkā, Mirdzas Ķempes ielā, ugunsgrēkā gāja bojā četri cilvēki, tostarp divi bērni. Ugunsgrēks izcēlās 8. stāva dzīvoklī, un liesmas strauji izplatījās, tāpēc ģimene izvēlējās izlēkt pa logu, lai tādējādi mēģinātu izglābties.

Pēc lēciena uz vietas gāja bojā tēvs, māte, kā arī dēls. Bet vēl viens zēns un meitene ļoti smagā stāvoklī tika ievietoti slimnīcā, kur meitenīte mira.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!