Foto: LETA
Trešdien Latvijā dzēsti seši meža ugunsgrēki un trīs virsāju ugunsgrēki, informēja Valsts meža dienestā (VMD).

Meži deguši 1,62 hektāru platībā, bet virsāji - 68,74 hektāru platībā.

Kā ziņots, 2. maijā Latvijas mežos sākās ugunsnedrošais laikposms, kas parasti ilgst līdz rudenim.

Ministru kabineta izdotie Ugunsdrošības noteikumi paredz, ka meža ugunsnedrošo laikposmu visā Latvijas teritorijā nosaka un izsludina VMD. Pašvaldības pēc saskaņošanas ar VMD attiecīgajā administratīvajā teritorijā var noteikt un izsludināt citu meža ugunsnedrošo laikposmu.

Meža ugunsnedrošajā laikposmā aizliegts kurināt ugunskurus mežā un purvos, izņemot īpaši ierīkotas vietas, kas nepieļauj uguns izplatīšanos ārpus šīs vietas. Arī šādās vietās aizliegts atstāt ugunskurus bez uzraudzības - ugunskura vieta jāatstāj, kad uguns nodzēsta un gruzdēšana pilnīgi beigusies. Tāpat meža ugunsnedrošajā laikposmā aizliegts nomest mežā, purvos vai uz tos šķērsojošiem ceļiem degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus un citus priekšmetus, veikt mežā un purvos spridzināšanas darbus un organizēt šaušanas nodarbības, izņemot atbilstoši ierīkotas vietas.

Meža ugunsnedrošajā laikposmā aizliegts medībās un šaušanas nodarbībās mežā un purvos lietot trasējošas lodes, deglodes un prapjus no viegli uzliesmojoša un gruzdēt spējīga materiāla, braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu un purviem ārpus ceļiem, izņemot gadījumus, ja tas nepieciešams ugunsgrēka dzēšanai, palīdzības sniegšanai nelaimes gadījumos un meža apsaimniekošanai. Tāpat meža ugunsnedrošajā laikposmā aizliegts ekspluatēt mežā, purvos vai uz tos šķērsojošiem ceļiem transportlīdzekļus un citus mehānismus ar bojātu iekšdedzes dzinēja gāzu izplūdes sistēmu, kā arī bez saskaņošanas ar VMD mežniecību veikt jebkuru dedzināšanu, kas, radot dūmus, var maldināt uguns novērošanas darba veicējus.

Par ugunsdrošības noteikumu neievērošanu var piemērot gan administratīvo atbildību, gan arī kriminālatbildību. Fiziskas personas var sodīt ar naudas sodu no 30 līdz 350 eiro, bet juridiskās personas - ar naudas sodu no 70 līdz 700 eiro. Kriminālatbildība iestājas par tīšu un ļaunprātīgu meža dedzināšanu.

Saskaņā ar Zemkopības ministrijas aplēsēm Latvijā vienā meža ugunsgrēkā ik gadu uguns skar vidēji aptuveni 1,3 hektārus meža platības. Savukārt ugunsgrēku dēļ mežam tiek nodarīti zaudējumi vidēji ap 425 000 eiro gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!