Foto: Valsts policija

24. novembrī Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes amatpersonas trijās dzīvojamās mājās Salas novadā uzgājušas nelikumīgu šaujamieroču glabātuvi, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā.

Likumsargi no šīm glabātuvēm izņēmuši 362 dažāda kalibra šaujamieroču munīcijas vienību, sešas pistoles, 13 garstobra šaujamieročus, 69 dažādas šaujamieroču sastāvdaļas un 500 gramus sprāgstvielas. Kratīšanas laikā izņemti arī 80 sprādzienbīstami priekšmeti, kas nodoti Nacionālo bruņoto spēku speciālistiem iznīcināšanai.

Tāpat likumsargi privātmāju teritorijās konstatējuši, ka izņemtie ieroči un to sastāvdaļas ne tikai tika glabātas, bet arī pašrocīgi pārveidotas un atjaunotas.

Par pretlikumīgu ieroču apriti pret 1949. gadā, 1968. gadā un 1972. gadā dzimušiem vīriešiem sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 233. panta 2. daļas – par šaujamieroča, šaujamieroča būtisko sastāvdaļu, šaujamieroča munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča izgatavošanu, remontēšanu, glabāšanu vai realizēšanu. Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Aizturētajiem vīriešiem piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Viena no Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes prioritātēm ir šaujamieroču nelikumīgas aprites apkarošana. Katru gadu notiek pastāvīga kontrole un virkne izmeklēšanas darbību, ar kuru palīdzību šogad atrasti un izņemti jau 107 dažāda veida šaujamieroči, 16 742 dažāda kalibra munīcijas vienības, 1537 dažāda veida sprādzienbīstami priekšmeti, 244,77 kilogrami dažāda veida sprāgstvielas, 379 šaujamieroču būtiskās sastāvdaļas.

Šaujamieroču nelikumīgās aprites apkarošana ir ne tikai kārtējās ieroču un to sastāvdaļu glabātuves konstatēšana, bet arī svarīga cīņa ar to glabātājiem, tādējādi novēršot pastāvošos drošības riskus sabiedrībai, uzsver policijā.

Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes slepkavību atklāšanas un personu meklēšanas nodaļas priekšnieks Romāns Jašins norāda, ka "ir ļoti būtiski veikt dažādus pasākumus šaujamieroču nelikumīgās aprites apkarošanas jomā, jo to iespējamās realizācijas sekas var būt neatgriezeniskas".

"Arī šajā gadījumā tika izņemti pašrocīgi pārveidoti šaujamieroči, to sastāvdaļas un munīcija, kas var nonākt arī potenciālo noziedznieku rokās dažādu noziegumu veikšanai. Vērtējot notiekošo citās Eiropas valstīs, arī mums ir jāapzinās iespējamie riski – viena izņemta patrona no nelikumīgās aprites ir viena cilvēka dzīvība," pauž Valsts policijas amatpersona.

Valsts policija aicina iedzīvotājus nebūt vienaldzīgiem un ziņot par nelikumīgu ieroču iespējamām uzglabāšanas vietām, zvanot pa tālruņa numuriem 67075287; 67075366; 110 vai rakstot uz e-pastu kip@vp.gov.lv.

Tāpat Valsts policija atgādina, ka saskaņā ar Krimināllikuma 235. pantu persona, kura labprātīgi nodod bez attiecīgās atļaujas izgatavotu, iegādātu, nēsātu vai glabātu šaujamieroci, šaujamieroča būtisko sastāvdaļu, šaujamieroča munīciju, lielas enerģijas pneimatisko ieroci, sprāgstvielu vai spridzināšanas ietaisi vai bez attiecīgas atļaujas izgatavotu gāzes pistoli vai tās munīciju, tiek atbrīvota no kriminālatbildības, ja personas darbībās nav cita noziedzīga nodarījuma sastāva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!