Foto: LETA
Šogad trīs mēnešos par braukšanu reibumā sodīti gandrīz 600 velosipēdistu, trešdien vēstīja LNT raidījums "900 sekundes".

Turklāt viņu skaits būtiski neatpaliek no autovadītājiem, šajā pašā laikā par braukšanu reibumā sodīti 850 autovadītāji, liecina statistika.

Kā liecina statistikas dati, pērn par braukšanu dzērumā sodīti 3800 velobraucēju, bet pirms desmit gadiem šis skaitlis bija divreiz mazāks - 1600. Iereibušie velobraucēji pērn bija iesaistīti 95 ceļu satiksmes negadījumos. No tiem 69 gadījumos cietuši cilvēki. Tiesa, ne vienmēr avāriju izraisītāji bija velobraucēji.

Gan 2014. gadā, gan 2015. gadā vairāk nekā puse no sodītajiem velosipēdistiem brauca pie stūres stiprā alkohola reibumā, kad izelpā bija konstatēta vairāk nekā pusotra promile. Visbiežāk par braukšanu reibumā ar velosipēdu pieķer vīriešus - 18 līdz pat 70 gadu vecumā. Sievietes, pēc statistikas, ir daudz disciplinētākas.

"Jo lielāks reibums, jo vairāk apdraudējuma, jo spēja reaģēt uz kaut ko samazinās. Lielajos pasākumos konstanti pārbaudām arī velosipēdistus. Policijā šajā virzienā strādās un cerēsim, ka tas savus augļus dos," komentēja Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieka vietnieks Andris Locs.

Šie iereibušie pedāļminēji ir grūti ietekmējami, tā uzskata Valsts tiesu ekspertīžu biroja vecākais tiesu eksperts Oskars Irbītis. Lielākā daļa no viņiem nevar zaudēt arī autovadītāja apliecību, jo tikai 3% no noķertajiem velosipēdistiem tāda ir.

"Tas ceļa platums, pa kuru viņš var notrāpīt, bieži vien ir pa visu autojoslu, viņš bieži vien pat pretējā joslā iebrauc. Protams, viņš steberē pa ceļu, krīt. Autovadītājam ir ļoti grūti izvairīties no šāda riteņbraucēja. Tas ir būtisks apdraudējums, īpaši tas attiecas uz ārpus pilsētas ceļiem, kur dzērājs lavās uz mājām," komentēja Irbītis.

Vēl parasti šādiem braucējiem velosipēds ir sliktā tehniskā stāvoklī.

Eksperti uzskata, ka vajadzētu pieņemt skarbākus soda mērus - paaugstināt sodu par šo pārkāpumu vai arī pielietot arestu līdz 15 diennaktīm. Patlaban sods velobraucējam, kurš izdara šādu pārkāpumu, ir no 30 līdz 170 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!