Latvijā turpina pieaugt transportlīdzekļu zādzību skaits, un likumsargiem šogad izdevies atgūt pusi no kopumā nozagtajiem spēkratiem, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā.

Šī gada desmit mēnešos reģistrētas 781 transportlīdzekļa zādzības. Policijas aplēses liecina, ka tas ir par 13% vairāk nekā analogā periodā pērn. Starp visvairāk zagtajām transportlīdzekļu markām ir "Volkswagen", "Audi", BMW, "Toyota" un "Mercedes Benz".

Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins atklāj, ka policijai šogad izdevies atgūt nozagtos transportlīdzekļus pusē gadījumu. "Tendences liecina, ka visbiežāk par zagļu upuriem kļūst vidējas klases transportlīdzekļi, kas ir populārākie ceļu satiksmē un ir vāji aizsargāti ar pretaizdzīšanas sistēmām. Zagļu pielietotās tehnoloģijas attīstās, un starp reģistrētajiem transportlīdzekļiem ir arī 11 šī gada izlaiduma automašīnas," sacījis Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks.

Valsts policijas darbinieku novērojumi liecinot, ka zagļi iemanījušies apiet jauno transportlīdzekļu rūpnīcas uzstādītās aizsardzības sistēmas.

Vienlaikus Grišins uzsvēris, ka arī policija aktīvi strādā. Šogad par automašīnu zādzībām aizturētas 119 personas. Aizturēto vidū esot gan Latvijas iedzīvotāji, gan kaimiņvalstu iedzīvotāji. Gadā kopā aizturētas 17 organizētas noziedznieku grupas. Vienā no pēdējiem gadījumiem notverta grupa, kas specializējusies tieši "Toyota Corolla Verso" zādzībās.
Policijas informācija liecina, ka šīs organizētās noziedznieku grupas "kontā" esot vismaz piecas šī modeļa zādzības.

Statistikas dati norāda, ka desmit mēnešos 80% reģistrēto zagto transportlīdzekļu ir vecāki par septiņiem gadiem, to izlaiduma gadam esot līdz 2008. gadam. Savukārt šogad uz pusi pieaudzis zagto transportlīdzekļu skaits vecuma grupā no 2006. līdz 2008. gadam. Par ceturto daļu pieaudzis nozagto transportlīdzekļu skaits vecuma grupā no 2003. līdz 2005. gadam.

Pašmāju transportlīdzekļu drošību sistēmu ražotājs SIA "Autonams" veiktais pētījums atklāj, ka 67% transportlīdzekļu vecuma grupā no 2005. līdz 2015. gadam ir viegls mērķis potenciāliem zagļiem. Šādi spēkrati neesot vispār vai esot vāji aizsargāti pret to aizdzīšanu.
Tikpat neaizsargāti esot arī jauni transportlīdzekļi, kuru īpašnieki paļaujas uz oriģināli uzstādītajām aizsardzības iekārtām. Pētījumā uzņēmums klātienē pārbaudījis drošības aprīkojumu ap 3500 transportlīdzekļu.

"Attīstoties tehnoloģijām un samazinoties īpašnieku modrībai, transportlīdzekļi ir kļuvuši par daudz vieglāku mērķi automašīnu zagļiem, sacījis "Autonams" pārstāvis un drošības eksperts Edvīns Panders. Atsaucoties uz uzņēmuma veikto pētījumu, Panders skaidrojis, ka vairums transportlīdzekļu būtībā esot neaizsargāti pret to nozagšanu.

"Jāatceras, ka zaglim ir svarīga katra sekunde. Tāpēc jebkurš apgrūtinājums, kas prasīs papildu laiku vai pievērsīs apkārtējo uzmanību – piemēram, papildu uzstādīta signalizācija vai imobilaizers – aizkavēs zagli veikt transportlīdzekļa zādzību," paudis uzņēmuma pārstāvis.

Sadarbībā ar Valsts policiju "Autonams" ir izveidojis informatīvu īsfilmu ar paraugdemonstrējumu, cik vienkārši un ātri var nozagt transportlīdzekli ar ražotāja oriģinālajām aizsardzības sistēmām. Filmā redzams, kā dažās sekundēs ar Valsts policijas darbinieku konfiscētu aizdzīšanas iekārtu tiek nozagta "Toyota Corolla Verso" markas automašīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!