Foto: DELFI Aculiecinieks
Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojs izkristalizējis iespējamos iemeslus aviokompānijas "Vim Airlines" gaisa kuģa saslīdēšanai starptautiskajā lidostā "Rīgā", tomēr tie vēl nav apstiprināti, portālam "Delfi" pastāstīja Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas nodaļas vadītājs Visvaldis Trūbs.

"Pašlaik nav pilnībā apstiprinātas informācijas, kuru varētu publiski paziņot," portālam "Delfi" norādīja Trūbs, piebilstot, ka turpinās negadījuma izmeklēšana, kas uzsākta pēc 17. februāra incidenta.

Izmeklēšanā noskaidroti iespējamie iemesli lidmašīnas saslīdēšanai, taču Trūbs atteicās tos publiski izklāstīt. "Ir iegūti zināmi rezultāti, kuri vēl ir jāanalizē. Tagad sniegt viennozīmīgu atbildi par negadījuma iemesliem es nevaru," pauda Trūbs.

Detalizētāku informāciju portālam "Delfi" nespēja sniegt arī Valsts policija (VP), kas par notikušā faktu sākusi kriminālprocesu. VP pārstāve Ilze Jurēvica zināja stāstīt, ka pirmā informācija par incidentu varētu parādīties marta beigās, kad būs noskaidroti apstākļi, ievākta informācija un nopratināti iesaistītie.

Vēstīts, ka 17. februārī starptautiskajā lidostā "Rīga" pirms pacelšanās uz skrejceļa saslīdēja aviokompānijas "Vim Airlines" čarterreisa gaisa kuģis uz Ufu. Lidmašīnā atradās Kontinentālās hokeja līgas (KHL) komanda Toljati "Lada", kuru trenē latviešu speciālists Artis Ābols, savukārt spēkoties uz ledus dodas vārtsargs Edgars Masaļskis un aizsargs Kristaps Sotnieks.

"Sāka lidmašīna ieskrieties un uzreiz aizvilka pa labi, un uzreiz laukā iekšā. Primārā informācija ir, ka tās kreisais dzinējs neizgāja uz pacelšanās jaudu. Labi, ka bija mazs ātrums," īsi pēc incidenta žurnālistiem savu versiju par notikušo stāstīja treneris Ābols.

Great time in Riga🚀🚨✈️🛫

A post shared by Glebа (@_gleba_) on Feb 17, 2017 at 2:38am PST

Neviens no 40 pasažieriem un septiņiem apkalpes locekļiem negadījumā necieta. Neskarta palika arī lidostas infrastruktūra un skrejceļš. Toties 17. februārī laika posmā no pulksten 11.58 līdz 13.47 skrejceļš bija slēgts, līdz ar to piecus ielidojošos reisus novirzīja uz citām lidostām, bet astoņi ielidojošie un 14 izlidojošie reisi kavējās. Savukārt deviņus ielidojošos un izlidojošos reisus atcēla pavisam.

Отскочили

A post shared by Антон Шенфельд (@shenfeld12) on Feb 17, 2017 at 4:18am PST

Vēstīts, ka VP par negadījuma faktu uzsākusi kriminālprocesu, kurā sadarbojas ar satiksmes ministra pārraudzībā esošo Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas biroju.

VP preses pārstāve Ilze Jurēvica iepriekš teica, ka kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma panta par gaisa transporta kustības drošības vai ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu vai par tehniski bojāta gaisa transportlīdzekļa apzinātu laišanu ekspluatācijā. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz trim gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu. Aizdomās turēto šobrīd nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!