Foto: DELFI
Kurzemes apgabaltiesa trešdien turpinās uzklausīt cietušos un izskatīt krimināllietu, kurā par naudas izspiešanu no Latvijas virslīgas futbola kluba "Ventspils" spēlētājiem apsūdzēts šā kluba direktors Sergejs Barkovskis, kā arī Rasuls Eļmurzajevs, viens no Latvijas bokseru izlases līderiem Nikolajs Grišuņins un viņa treneris Sergejs Fetiskins.

Neviens no apsūdzētajiem savu vainu pirmajā sēdē 6.maijā tiesā neatzina. Saskaņā ar apsūdzību no tiesājamo pretlikumīgām darbībām cietis pašlaik Latvijas futbola valstsvienības treniņnometnē pirms spēlēm pret Izraēlu un Austriju esošais aizsargs, bijušais FK "Ventspils", tagadējais Rīgas "Skonto" spēlētājs Deniss Kačanovs, kurš jau ir sniedzis liecību. No viņa it kā izspiesti 50 000 eiro (apmēram 35 tūkstoši latu), kā arī komandas biedra parakstīta parādzīme par aizdoto naudu. Kačanovs tiesā pieļāva, ka apsūdzētie vainojami arī viņa automašīnas BMW dedzināšanā.

Kačanovs visas liecības ir sniedzis jau pirmajā reizē un trešdien tiesas sēdē nepiedalīsies, informēja Latvijas Futbola federācijas preses sekretārs Mārtiņš Hartmanis. "Kačanovs šajā laikā būs kopā ar izlasi, par ko informēta arī tiesa," sacīja Hartmanis.

Kā cietušie tika minēti arī bijušais Latvijas izlases uzbrucējs Vits Rimkus, serbs Saša Cilinšeks, kurus turēja aizdomās par iesaistīšanos totalizatoru darījumos, kā arī citi pazīstami futbolisti - Vladimirs Koļesņičenko, kurš pašlaik pārstāv ''Skonto'', Deniss Sokoļskis no futbola centra "Jūrmala" un Igors Sļesarčuks. Taču par cietušajiem šajā lietā atzīti gan tikai daļa spēlētāju.

Apsūdzībā norādīts, ka Barkovskis un Eļmurzajevs izveidojuši organizētu grupu, iesaistot tajā arī citus, lai, lietojot vardarbību un draudus, izspiestu no futbolistiem lielas naudas summas. Summas, kuras it kā izspiestas no futbolistiem, bija analogas tām, ko klubs bija noteicis par spēlētāju transfertu jeb pāreju uz citu klubu.

Apsūdzēto aizstāvji gan uzskata, ka futbolisti izveidojuši grupējumu, lai radītu problēmas kluba vadībai par to, ka viņi atstādināti no komandas par iesaistīšanos totalizatoru darījumos.

Barkovski policija iepriekš sākta kriminālprocesa ietvaros aizturēja pagājušā gada martā. Barkovskis, Eļmurzajevs, Grišuņins un Fetiskins apsūdzēti par izspiešanu organizētā grupā, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas. Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no desmit līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu, un policijas kontrole uz laiku līdz trim gadiem.

Grišuņins pārstāv Ventspils Olimpisko centru (VOC) un ir viens no labākajiem Latvijas bokseriem, kurš 2008.gada Eiropas čempionātā Liverpūlē izcīnīja bronzas medaļu svarā līdz 81 kilogramam. Patlaban viņš gatavojas 2011.gada Eiropas čempionātam, kas jūnija vidū notiks Turcijas galvaspilsētā Ankarā.

"Nevaru paust savu nostāju, kamēr tiesa nav paziņojusi lēmumu. Turklāt man Grišuņins ir teicis, ka viņš tur nemaz nav bijis klāt. Cik zinu, Grišuņinam joprojām ir Līgums ar Milānas klubu, ko viņš pārstāv Pasaules sērijā, un viņš arī cītīgi gatavojas Eiropas čempionātam," sacīja VOC vadītājs Uldis Boitmanis.

Arī Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) šo lietu nevarēja komentēt. "Grišuņins nekad nav bijis ne olimpietis, ne arī viņš ir Olimpiskajā vienībā," pastāstīja LOK speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Ilze Āķe-Vīksne, norādot, ka par apsūdzēto atbildība būtu jāuzņemas sporta veida federācijai.

Latvijas Boksa federācijas ģenerālsekretārs Genādijs Glazkovs BNS norādīja, ka par šo krimināllietu uzzinājis tikai tad, kad par pirmo tiesas sēdi tika ziņots televīzijā. "Es neesmu informēts par šo lietu, tāpēc neko nevaru teikt. Kad uzzināju par šo gadījumu, tad gan zvanīju Grišuņinam, taču viņš mierināja, sakot, ka viss kārtībā," klāstīja Glazkovs.

Patlaban apcietinājumā ir divi apsūdzētie - Barkovskis un Eļmurzajevs. Barkovskis apsūdzēts arī par tīšu vidēji smagu miesas bojājumu nodarīšanu, ja to izdarījusi personu grupa. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!