Universālveikals "Centrs", iespējams, tika spridzināts laupīšanas nolūkā, par šādu vienu no izmeklēšanas versijām aģentūra LETA uzzināja tiesībsargājošajās iestādēs. Līdz ar to arī pirms diviem gadiem ierosinātā krimināllieta par terorismu tuvākajā laikā varētu tikt pārkvalificēta saskaņā ar citu Krimināllikuma pantu.
Tiesībsargājošās iestādes, kas izmeklē krimināllietu par universālveikala spridzināšanu, izmeklēšanas gaitā izvirzījušas vairākas versijas par sprādziena iemesliem, starp kurām esot arī laupīšana. "Sprādziens universālveikalā, iespējams, ticis rīkots ar mērķi iedzīvoties, un policija pašlaik šo versiju pārbauda," aģentūrai LETA sacīja Drošības policijā.

Līdz ar to tuvākajā laikā krimināllieta par terorismu, kas tika ierosināta pēc sprādziena universālveikalā "Centrs", tuvākajā tiks pārkvalificēta uz citu Latvijas Krimināllikuma pantu.

Pašlaik krimināllietas ietvaros apcietināts viens cilvēks - Leonards Butelis, taču, kā pauda tiesībsargājošajās iestādēs, kopumā lietas ietvaros esot aizturēti vairāki cilvēki. Pēdējais aizturētais, ko policija pārbaudījusi saistībā ar "Centra" krimināllietu, reģistrēt pirms trim mēnešiem. Viņa saistība ar universālveikala "Centrs" spridzināšanu neesot apstiprinājusies, un tiesa aizturēto atbrīvojusi.

Pēc aģentūras LETA informācijas, iespējams, ka pēc krimināllietas pārkvalificēšanas, kas vienlaikus nozīmē arī daudz "mīkstāku" pantu, prokuratūra lietu nodos tiesai.

Tiesa Butelim pagarināja apcietinājuma termiņu līdz 24.septembrim. Apcietinājuma termiņa pagarināšanu prokuratūra pamatoja ar nepieciešamību sagaidīt papildus pieprasītās ekspertīzes rezultātus.

Butelim uzrādīta apsūdzība pēc Krimināllikuma 88.panta 1.daļas par terorismu. Buteli apsūdz par spridzekļa ievietošanu universālveikalā "Centrs". Drošības policija Buteli aizturēja pagājušā gada 24.oktobrī, kad viņš iebrauca Latvijā.

2000.gada 17.augustā universālveikala "Centrs" pirmajā stāvā notika divi sprādzieni, pirmais no tiem plkst.17.29, otrais - plkst.17.37. Sprādzienā tika sagrauti somu novietošanas skapīši, "Parekss bankas" filiāles kiosks, daļēji cieta aptiekas kiosks un "Rimi" pārtikas veikals.

Sprādzienā traumas guva 28 cilvēki, no tiem 21 tika hospitalizēts, trīs cilvēki bija smagā stāvoklī, no tiem viens slimnīcā mira.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!