16.marts no drošības aspekta ir aizvadīts mierīgi. Lai arī pasākumos nav iztikts bez vārdu konfrontācijas, mērķis nepieļaut vardarbību ir panākts, portālam "Delfi" atzina iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, izsakot pateicību Valsts policijai, Drošības policijai un Valsts robežsardzei par darbu.

Viena administratīvā lietvedība sākta pret kādu sievieti, kura leģionāru gājiena sākumā izteikusies, izmantojot necenzētu leksiku. Savukārt otra lietvedība sākta par bezpilota lidaparāta jeb drona izmantošanu. Ministrs norādīja, ka bezpilota lidaparātu izmantojis kāds televīzijas kanāls, taču šis iespējamais pārkāpums vēl tiks vērtēts, jo protokols pagaidām vēl nav noformēts.

Jautāts par situāciju uz valsts robežām, Kozlovskis atzina, ka atsevišķām personām saistībā ar 16.marta pasākumiem tika liegts ieceļot valstī, taču aizturēta neviena persona nav. Kozlovskis norādīja, ka pirms 16.marta drošībsargājošās iestādes izveidoja sarakstu ar personām, kuras varētu mēģināt šķērsot robežu ar mērķi radīt provokācijas pasākumu laikā.

Vienlaikus ministrs atzina, ka tas nav ilglaicīgs saraksts, bet gan vairāk darbojas uz periodu pirms un nedaudz pēc 16.marta. Personas bijušās dažādas – gan no tuvajām kaimiņvalstīm, gan Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Rezumējot 16.marta norisi, nozares ministrs sacīja, ka kopumā "esam sekmīgi tikuši galā ar jautājumiem par radikāli noskaņotu personu vēlmi piedalīties šajos pasākumos".

Arī Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Guntars Marķitāns šī gada 16.marta pasākumu norisi vērtē kā ļoti mierīgu. Sarunā ar portālu "Delfi" Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks norādīja, ka aizturētas ir tikai divas personas. Kopumā tiesībsargājošo iestāžu un policistu darbu 16.marta pasākumos Marķitāns vērtē kā profesionālu.

Valsts policijas pārstāvis norādīja, ka katru gadu pirms 16.marta Valsts policija izstrādā speciālu darbības plānu, balstoties uz pieteiktajiem pasākumiem un plānoto dalībnieku skaitu tajos. Jautāts, vai šogad 16.marta pasākumos nav piedalījies mazāks cilvēku skaits, Valsts policijas pārstāvis minēja, ka šogad salīdzinājumā ar pagājušo gadu pasākumos piedalījušies aptuveni tikpat cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!