Foto: F64
Aprīlī aizturētas divas Latvijas valsts robežu nelikumīgi šķērsojušas Vjetnamas pilsoņu grupas un konstatēti vairāki cigarešu nelikumīgas pārvietošanas gadījumi, kā arī konstatēta šogad Valsts robežsardzes praksē otra lielākā kontrabandas krava un izņemti gandrīz 10 miljoni kontrabandas cigarešu, portālu "Delfi" informēja Valsts robežsardzē.

16. aprīlī Goliševas pagastā par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu robežsargi aizturējuši divus Vjetnamas pilsoņus, bet vēl desmit šīs grupas dalībnieki aizturēti Krievijas pusē. Likumpārkāpēji starpvalstu līgumos noteiktajā kārtībā nodoti atpakaļ Krievijas kompetentajām iestādēm.

Savukārt naktī uz 20.aprīli Viļakas pārvaldes teritorijā par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu aizturēti pieci Vjetnamas pilsoņi un trīs pārvadātāji - Lietuvas pilsoņi. Kriminālprocesi sākti par valsts robežas tīšu nelikumīgu šķērsošanu personu grupā, bet pret pārvietotājiem - par personu nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai.

Tāpat aprīlī robežsargi konstatējuši vairākus kontrabandas pārvietošanas gadījumus. 9. aprīlī Terehovas robežkontroles punktā robežsargi aizturējuši Krievijas pilsoni un izņēmuši gandrīz 60 tūkstošus kontrabandas cigarešu. Tajā pašā dienā no Daugavas robežsargi "izzvejojuši" plostu ar 40 tūkstošiem cigarešu.

Akcīzes preču nelikumīgas pārvietošanas gadījums konstatēts arī 16. aprīlī, kad izņemts vairāk kā 35 tūkstoši kontrabandas cigarešu.

Īpaši aktīvs robežsargiem bijis 19. aprīlis, kad konstatēta šogad Valsts robežsardzes praksē otra lielākā kontrabandas krava un izņemti gandrīz 10 miljoni kontrabandas cigarešu. Valsts robežsardze skaidro, ka ilgstošu operatīvo pasākumu rezultātā sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienesta Iekšējās drošības pārvaldes un Nodokļu un muitas policijas pārvaldes amatpersonām aizturētas divas kravas automašīnas. To deklarētajās kravās bijušas paslēptas 8 352 000 kontrabandas cigaretes. Saistībā ar cigarešu kontrabandu aizturēti abu automašīnu vadītāji - Krievijas pilsoņi.

Turpinot izmeklēšanu sāktā kriminālprocesā par cigarešu kontrabandu lielā apmērā veikta pārbaude Silmalas pagastā kādā pamestā angārā, kur aizturēts cigarešu kontrabandā iesaistīts Latvijas pilsonis un izņemtas vēl 1 289 160 dažādu marku cigaretes ar Baltkrievijas akcīzes markām un bez akcīzes marķējuma.

Valsts robežsardze norāda, ka aprīlī pieaugusi pārkāpumu intensitāte uz valsts robežas, jo iepriekš nelikumīgas valsts robežas šķērsošanas gadījumi konstatēti vien šā gada janvārī, kad kopumā tika aizturēti 22 valsts robežu nelikumīgi šķērsojuši Vjetnamas pilsoņi. Savukārt par akcīzes preču nelikumīgu pārvietošanu šogad ir aizturētas 66 personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!